Свјетски дан чишћења- Само девет одсто пластике може бити рециклирано

18.09.2021. 11:27
0
ИЗВОР: СРНА

Поводом 18. септембра - Свјетског дана чишћења данас је почела кампања "Пластична операција" која има за циљ скренути пажњу на прекомјерну употребу пластике у свакодневном животу, од чије укупне производње само девет одсто може бити рециклирано, саопштено је из Развојног програма УН /УНДП/.

Кампања кроз три фотографије прича о горућим проблемима загађења околине и прекомјерној употреби пластике и воде у модерном свијету, те позива све да предузму акције којима ће се ови проблеми ријешити.

-Можда је тешко замислити живот без једнократне пластике, али сјетимо се да донедавно она није ни постојала. Мијењањем навика и смањењем употребе једнократне пластике штитимо и себе и планету. Вријеме је за пластичну операцију- истакнуто је у саопштењу.

Резидентни представник УНДП-а у БиХ Стелијана Недера изразила је задовољство што све више људи, нарочито младих, широм БиХ покреће и укључује се у бројне акције за очување природе и животне средине.

-"Пластична операција" нас јасно упозорава на посљедице игнорисања проблема и поступке којима утичемо на животе свих нас. Не постоји "планета б" и зато скупа са бројним домаћим и страним партнерима предано радимо и подржавамо иницијативе које смањују загађење и климатске промјене- нагласила је Недера.

Аутор пројекта Аида Реџепагић изјавила је да је жељела да направи серију фотографија које ће бити визуално лијепе и привући пажњу младих о теми која је јако важна за све.

Она је додала да ниједан комад пластике кориштен за кампању није купљен, већ да су мјесец дана скупљали већ искориштену и одбачену.

Осим Реџепагићеве, на пројекту су радили дизајнер Армин Ћосић, сценограф Инес Селимовић, слоган је осмислио Харис Јусовић, а модел за кампању је Маријана Кандић, аутор еколошке платформе БееЕхо.

Пројекат је реализован уз подршку УНДП-а у БиХ, а подржали су га градови Бијељина и Добој, те општине Центар Сарајево, Ново Сарајево и Какањ.

Једнократна пластична паковања се углавном праве од нафтних деривата који загријавањем отпуштају штетне хемикалије, а уједно су и велико легло бактерија. 

Коментари 0
Повезане вијести
До 2050. године у океану ће бити више пластике него рибе До 2050. године у океану ће бити више пластике него рибе
Кинески научници направили рибу робота који гута микропластику Кинески научници направили рибу робота који гута микропластику
На морском дну налази се 14 милиона тона пластике На морском дну налази се 14 милиона тона пластике
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    21h 24m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    21h 31m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    18h 13m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    12h 51m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    13h 23m
    0