Свјетски дан и Недјеља Црвеног крста

08.05.2022. 09:53
0
ИЗВОР: katera.news

Црвени крст Републике Српске, у периоду од 8. до 15. маја, обиљежиће Свјетски дан (8. мај) и Недјељу Црвеног крста. Ове године под слоганом „30 година стазама хуманости“ ЦКРС ће обиљежити 30 година постојања и рада и тим поводом планиране су и бројне активности у циљу промовисања мандата и мисије Покрета Црвеног крста односно активности које организација Црвеног крста у Републици Српској реализује.

Обиљежавање Свјетског дана и Недјеље Црвеног крста претходи централном обиљежавању 30 година рада и постојања ЦКРС (23. јун 2022. године).

 Промотивно – информативне  активности

- Поводом обиљежавања Свјетског дана и Недјеље Црвеног крста у градовима и општинама на територији Републике Српске, волонтери и особље општинских и градских организација Црвеног крста поставиће штандове на којима ће вршити подјелу промотивно – информативног материјала, продају грађанских маркица, те упознати становништво са активностима и организацијом Црвеног крста. За потребе обиљежавања Свјетског дана и Недјеље Црвеног крста у 2022. години, ЦКРС је одштампао 77.000 ком. поштанских, 55.000 ком. грађанских и 700 ком. маркица за филателисте те 500 плаката.

- Организовање прес конференције у сједишту ЦКРС у Палама на којој ће уз активности поводом обиљежавања Свјетског дана и Недјеље Црвеног крста бити најављено и обиљежавање јубилеја „30 година постојања и рада ЦКРС“.

- У складу са епидемиолошком ситуацијом, волонтери ООЦК и ГОЦК реализоваће  посјете школама, гдје ће спровести активности из области дисеминације, промовисања организације Црвеног крста као и продаје маркица. Чланови Младих ООЦК и ГОЦК организоваће и сабирне акције, будући да је Свјетски дан и Недјеља Црвеног крста повод да се нагласи важност солидарности и хуманитарне акције, увијек и за свакога.

Социјално-хуманитарне активности

- Дистрибуција хуманитарних пакета у вриједности 60.000,00 КМ и нове одјеће које је Црвени крст Републике Српске обезбиједио за подјелу угроженим категоријама становништва у Недјељи Црвеног крста у 2022. години.

- Посјете породилиштима широм Републике Српске (Бања Лука, Градишка, Приједор, Добој, Бијељина, Зворник, И.Сарајево, Пале, Фоча, Требиње, Невесиње).

- Организовање посјета вртићима – дјеца предшколског узраста, уз разговор о хуманитарном раду на којем почива организација ЦК, подјелу бојанки и осталих   пригодних поклона, приказ филма „Помоћко“, уручење чланске књижице Црвеног крста и заједничка фотографија.

- Поводом обиљежавања Свјетског дана и Недјеље Црвеног крста у 2022. години расписан је конкурс за најбоље ликовне и литерарне радове ученика основних школа и најбоље  литерарне радове ученика средњих школа. Слоган „30 година стазама хуманости“ је тема овогодишњег конкурса а најбољи радови биће адекватно награђени од стране Црвеног крста Републике Српске.

Током Недјеље радиће се и на реализацији активности едукативног карактера као и здравствених активности: 

- Омасовљавању чланства (у основним и мјесним организацијама Црвеног крста),

- Повећању броја волонтера Црвеног крста свих старосних доби,

- Повећање броја мјесних и основних организација Црвеног крста,

- Предавањима у школама и основним организацијама Црвеног крста,

- Медијској промоцији путем гостовања на ТВ и радију,

- Продаји маркица и подјели адекватног пропагандног материјала у општинама и градовима широм Републике Српске,

- Организовању такмичења из прве помоћи на општинском, градском и регионалном нивоу,

- Свечане академије и пријеми поводом Свјетског дана и Недјеље Црвеног крста.

- Свечане сједнице органа ООЦК, ГОЦК и ЦКРС,

- Пријеми код представника локалне власти, као и на нивоу Владе Републике Српске.

- Организовање панел дискусија о улози младих у креирању промјена у заједници и организовање забава, спортских догађаја, изложби, презентација, конференција за новинаре у циљу стварања  интереса и повећања свијести о питањима за које се залаже и на којима ради Црвени крст,

- Организовање акција у области добровољног давалаштва крви.

- Посјете вишечланим социјално угроженим породицама.

- Посјете корисницима Програма кућне његе, обилазак старих, болесних и изнемоглих особа, те осталих угрожених категорија,

- Организовање акција добровољног давања крви,

- Показне вјежбе прве помоћи,

- Мјерење притиска и шећера у крви.

 Честитка генералног секретара ЦКРС волонтерима и особљу ЦКРС:

Свим волонтерима и особљу Црвеног крста честитам Свјетски дан Црвеног крста и Недјељу Црвеног крста уз захвалност за несебичан труд који свакодневно улажу како би помогли угроженим категоријама нашег друштва, које су се због кризних ситуација изазваних природним или другим несрећама, нашли у стању потребе.

Све непредвиђене околности у којима је дјеловала наша организација у претходном периоду нису зауставиле обављање редовних активности Црвеног крста, чија реализација је била успјешна захваљујући ангажовању свих волонтера и запослених наше организације.

Имајући у виду да се национална друштва ЦК, као чланице Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца (МФДЦК/ЦП), све више фокусирају на испоруку помоћи у новцу крајњим корисницима, као најбржем а уједно и најефикаснијем начину подршке људима у потреби, и Црвени крст Републике Српске користи овај модел како би испоручио помоћ становништву погођеном природном несрећом или неком другом кризном ситуацијом. Јер људима који су у таквим ситуацијама имали велику штету, треба да помогнемо да сачувају берем своје достојанство.

И сами смо свјесни да је број хуманитарних потреба из године у годину све већи  и да се број корисника константно повећава. Али када један човјек, током криза изазваних различитим околностима, пружа подршку другом човјеку у својој локалној заједници па и шире, ми тиме само потвђујемо нашу човјечност, љубазност и доброту.

„Доброта човјека се огледа у његовој хуманости“.

Желим да и у наредном периоду љубазност и доброта буду императив свима нама који већ 30 година корачамо „стазама хуманости“ у обављању бројних хуманитарних активности.

 Сњежана Ковач, генерални секретар ЦКРС

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    8h 3m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    22h 17m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    20h 24m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    19h 12m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    5h 39m
    0