Svjetski dan i Nedjelja Crvenog krsta

08.05.2022. 09:53
0
IZVOR: katera.news

Crveni krst Republike Srpske, u periodu od 8. do 15. maja, obilježiće Svjetski dan (8. maj) i Nedjelju Crvenog krsta. Ove godine pod sloganom „30 godina stazama humanosti“ CKRS će obilježiti 30 godina postojanja i rada i tim povodom planirane su i brojne aktivnosti u cilju promovisanja mandata i misije Pokreta Crvenog krsta odnosno aktivnosti koje organizacija Crvenog krsta u Republici Srpskoj realizuje.

Obilježavanje Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta prethodi centralnom obilježavanju 30 godina rada i postojanja CKRS (23. jun 2022. godine).

 Promotivno – informativne  aktivnosti

- Povodom obilježavanja Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta u gradovima i opštinama na teritoriji Republike Srpske, volonteri i osoblje opštinskih i gradskih organizacija Crvenog krsta postaviće štandove na kojima će vršiti podjelu promotivno – informativnog materijala, prodaju građanskih markica, te upoznati stanovništvo sa aktivnostima i organizacijom Crvenog krsta. Za potrebe obilježavanja Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta u 2022. godini, CKRS je odštampao 77.000 kom. poštanskih, 55.000 kom. građanskih i 700 kom. markica za filateliste te 500 plakata.

- Organizovanje pres konferencije u sjedištu CKRS u Palama na kojoj će uz aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta biti najavljeno i obilježavanje jubileja „30 godina postojanja i rada CKRS“.

- U skladu sa epidemiološkom situacijom, volonteri OOCK i GOCK realizovaće  posjete školama, gdje će sprovesti aktivnosti iz oblasti diseminacije, promovisanja organizacije Crvenog krsta kao i prodaje markica. Članovi Mladih OOCK i GOCK organizovaće i sabirne akcije, budući da je Svjetski dan i Nedjelja Crvenog krsta povod da se naglasi važnost solidarnosti i humanitarne akcije, uvijek i za svakoga.

Socijalno-humanitarne aktivnosti

- Distribucija humanitarnih paketa u vrijednosti 60.000,00 KM i nove odjeće koje je Crveni krst Republike Srpske obezbijedio za podjelu ugroženim kategorijama stanovništva u Nedjelji Crvenog krsta u 2022. godini.

- Posjete porodilištima širom Republike Srpske (Banja Luka, Gradiška, Prijedor, Doboj, Bijeljina, Zvornik, I.Sarajevo, Pale, Foča, Trebinje, Nevesinje).

- Organizovanje posjeta vrtićima – djeca predškolskog uzrasta, uz razgovor o humanitarnom radu na kojem počiva organizacija CK, podjelu bojanki i ostalih   prigodnih poklona, prikaz filma „Pomoćko“, uručenje članske knjižice Crvenog krsta i zajednička fotografija.

- Povodom obilježavanja Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta u 2022. godini raspisan je konkurs za najbolje likovne i literarne radove učenika osnovnih škola i najbolje  literarne radove učenika srednjih škola. Slogan „30 godina stazama humanosti“ je tema ovogodišnjeg konkursa a najbolji radovi biće adekvatno nagrađeni od strane Crvenog krsta Republike Srpske.

Tokom Nedjelje radiće se i na realizaciji aktivnosti edukativnog karaktera kao i zdravstvenih aktivnosti: 

- Omasovljavanju članstva (u osnovnim i mjesnim organizacijama Crvenog krsta),

- Povećanju broja volontera Crvenog krsta svih starosnih dobi,

- Povećanje broja mjesnih i osnovnih organizacija Crvenog krsta,

- Predavanjima u školama i osnovnim organizacijama Crvenog krsta,

- Medijskoj promociji putem gostovanja na TV i radiju,

- Prodaji markica i podjeli adekvatnog propagandnog materijala u opštinama i gradovima širom Republike Srpske,

- Organizovanju takmičenja iz prve pomoći na opštinskom, gradskom i regionalnom nivou,

- Svečane akademije i prijemi povodom Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta.

- Svečane sjednice organa OOCK, GOCK i CKRS,

- Prijemi kod predstavnika lokalne vlasti, kao i na nivou Vlade Republike Srpske.

- Organizovanje panel diskusija o ulozi mladih u kreiranju promjena u zajednici i organizovanje zabava, sportskih događaja, izložbi, prezentacija, konferencija za novinare u cilju stvaranja  interesa i povećanja svijesti o pitanjima za koje se zalaže i na kojima radi Crveni krst,

- Organizovanje akcija u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi.

- Posjete višečlanim socijalno ugroženim porodicama.

- Posjete korisnicima Programa kućne njege, obilazak starih, bolesnih i iznemoglih osoba, te ostalih ugroženih kategorija,

- Organizovanje akcija dobrovoljnog davanja krvi,

- Pokazne vježbe prve pomoći,

- Mjerenje pritiska i šećera u krvi.

 Čestitka generalnog sekretara CKRS volonterima i osoblju CKRS:

Svim volonterima i osoblju Crvenog krsta čestitam Svjetski dan Crvenog krsta i Nedjelju Crvenog krsta uz zahvalnost za nesebičan trud koji svakodnevno ulažu kako bi pomogli ugroženim kategorijama našeg društva, koje su se zbog kriznih situacija izazvanih prirodnim ili drugim nesrećama, našli u stanju potrebe.

Sve nepredviđene okolnosti u kojima je djelovala naša organizacija u prethodnom periodu nisu zaustavile obavljanje redovnih aktivnosti Crvenog krsta, čija realizacija je bila uspješna zahvaljujući angažovanju svih volontera i zaposlenih naše organizacije.

Imajući u vidu da se nacionalna društva CK, kao članice Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (MFDCK/CP), sve više fokusiraju na isporuku pomoći u novcu krajnjim korisnicima, kao najbržem a ujedno i najefikasnijem načinu podrške ljudima u potrebi, i Crveni krst Republike Srpske koristi ovaj model kako bi isporučio pomoć stanovništvu pogođenom prirodnom nesrećom ili nekom drugom kriznom situacijom. Jer ljudima koji su u takvim situacijama imali veliku štetu, treba da pomognemo da sačuvaju berem svoje dostojanstvo.

I sami smo svjesni da je broj humanitarnih potreba iz godine u godinu sve veći  i da se broj korisnika konstantno povećava. Ali kada jedan čovjek, tokom kriza izazvanih različitim okolnostima, pruža podršku drugom čovjeku u svojoj lokalnoj zajednici pa i šire, mi time samo potvđujemo našu čovječnost, ljubaznost i dobrotu.

„Dobrota čovjeka se ogleda u njegovoj humanosti“.

Želim da i u narednom periodu ljubaznost i dobrota budu imperativ svima nama koji već 30 godina koračamo „stazama humanosti“ u obavljanju brojnih humanitarnih aktivnosti.

 Snježana Kovač, generalni sekretar CKRS

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za tri dječaka Naš grad bogatiji za tri dječaka
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    18h 17m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    9h 15m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    17h 41m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    15h 56m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    17h 35m
    0