Свјетски дан књиге и ауторских права ове године у сјенци изолације

23.04.2020. 09:10
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Самоћа је основни предуслов за писање, рећи ће већина стваралаца.

Неки међу њима истичу и важност рутине, попут Харукија Муракамија, који је о томе написао и есеј. Али, и та самоћа је прије ствар избора, него што се намеће, као сада изолацијом. У изолацији, али и самоћи, већина аутора дочекује и Свјетски дан књиге и ауторских права који се обиљежава данас.

Овај дан се пети пут обиљежава у Босни и Херцеговини с темом "Са књигом око свијета", којом се жели дати подстицај читању, подстаћи разговор о темама које данас окупирају свијет и указати на то да је управо сада право вријеме за читање.

Више него икад прије, у вријеме када је већина свијета затворена и људима је ограничено кретање, моћ књиге треба искористити у борби против изолације, јачања веза међу људима, проширивања нашег хоризонта, стимулишући наш ум и креативност.

-Ове године изазов пред нама је можда и највећи до сада, јер живимо у вријеме свјетске пандемије вируса корона, нећемо бити у могућности да радимо директно с нашим корисницима. Наш задатак ове године је да премостимо удаљеност дијелећи наше садржаје онлине, стварамо осјећај заједнице, чинимо повезницу прошлости и будућности, мост између генерација и култура- казали су из Асоцијације информацијских стручњака - библиотекара, архивиста и музеолога (БАМ). Већина писаца ипак је сагласна у чињеници да кад све стане, писање долази на ред.

Писац Филип Давид признаје да тренутно нема неопходну концентрацију за писање. "Још је превелика брига за драге особе овде и у иностранству", објашњава Давид.

Посљедњи добитник НИН-ове награде Саша Илић прича да му је, након што је завршио роман "Пас и контрабас", потребно неко вријеме, предах, прије него што почне да пише нешто ново, тако да, како каже у полушали, тренутно пише "само карте и писма".

Књижевник Срђан Ваљаревић не губи концентрацију ни ових дана, па каже да је роман завршио те да још размишља о наслову.

-Требало би да буде објављен, али у оваквом стању сад не знам ни шта ће бити с тим. Пишем још неку прозу, ту има свега и свачега. На томе радим већ неколико година. Није то баш дневник, али има белешки, пишем и о ономе што сам читао. Размишљам још о форми, како ће то да изгледа још не знам, још се поигравам. Тиме се баш сад бавим, ових дана. Успем да мало прошетам преко дана и после седнем и пишем- навео је Ваљаревић.

Обиљежавајући свјетски дан књиге и ауторских права UNESCO жели свакога, а посебно младе, подстаћи на читање те промоцију и заштиту интелектуалног власништва. Циљ ове манифестације је афирмација читања књиге у њеном традиционалном и модерним облицима. Данас ће на Фејсбук страници Асоцијације БАМ бити доступан плакат и програм обиљежавања Свјетског дана књиге и ауторских права, као и на веб-страници (www.bam.ba).

Коментари 0
Повезане вијести
Катерини приједлози књига за ову седмицу Катерини приједлози књига за ову седмицу
Катерин приједлог књиге за ову седмицу Катерин приједлог књиге за ову седмицу
Наш приједлог књига за читање Наш приједлог књига за читање
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    15h 44m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    5h 40m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    17h 31m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    13h 11m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    16h 31m
    0