Svjetski dan knjige i autorskih prava ove godine u sjenci izolacije

23.04.2020. 09:10
0
IZVOR: nezavisne.com

Samoća je osnovni preduslov za pisanje, reći će većina stvaralaca.

Neki među njima ističu i važnost rutine, poput Harukija Murakamija, koji je o tome napisao i esej. Ali, i ta samoća je prije stvar izbora, nego što se nameće, kao sada izolacijom. U izolaciji, ali i samoći, većina autora dočekuje i Svjetski dan knjige i autorskih prava koji se obilježava danas.

Ovaj dan se peti put obilježava u Bosni i Hercegovini s temom "Sa knjigom oko svijeta", kojom se želi dati podsticaj čitanju, podstaći razgovor o temama koje danas okupiraju svijet i ukazati na to da je upravo sada pravo vrijeme za čitanje.

Više nego ikad prije, u vrijeme kada je većina svijeta zatvorena i ljudima je ograničeno kretanje, moć knjige treba iskoristiti u borbi protiv izolacije, jačanja veza među ljudima, proširivanja našeg horizonta, stimulišući naš um i kreativnost.

-Ove godine izazov pred nama je možda i najveći do sada, jer živimo u vrijeme svjetske pandemije virusa korona, nećemo biti u mogućnosti da radimo direktno s našim korisnicima. Naš zadatak ove godine je da premostimo udaljenost dijeleći naše sadržaje online, stvaramo osjećaj zajednice, činimo poveznicu prošlosti i budućnosti, most između generacija i kultura- kazali su iz Asocijacije informacijskih stručnjaka - bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM). Većina pisaca ipak je saglasna u činjenici da kad sve stane, pisanje dolazi na red.

Pisac Filip David priznaje da trenutno nema neophodnu koncentraciju za pisanje. "Još je prevelika briga za drage osobe ovde i u inostranstvu", objašnjava David.

Posljednji dobitnik NIN-ove nagrade Saša Ilić priča da mu je, nakon što je završio roman "Pas i kontrabas", potrebno neko vrijeme, predah, prije nego što počne da piše nešto novo, tako da, kako kaže u polušali, trenutno piše "samo karte i pisma".

Književnik Srđan Valjarević ne gubi koncentraciju ni ovih dana, pa kaže da je roman završio te da još razmišlja o naslovu.

-Trebalo bi da bude objavljen, ali u ovakvom stanju sad ne znam ni šta će biti s tim. Pišem još neku prozu, tu ima svega i svačega. Na tome radim već nekoliko godina. Nije to baš dnevnik, ali ima beleški, pišem i o onome što sam čitao. Razmišljam još o formi, kako će to da izgleda još ne znam, još se poigravam. Time se baš sad bavim, ovih dana. Uspem da malo prošetam preko dana i posle sednem i pišem- naveo je Valjarević.

Obilježavajući svjetski dan knjige i autorskih prava UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, podstaći na čitanje te promociju i zaštitu intelektualnog vlasništva. Cilj ove manifestacije je afirmacija čitanja knjige u njenom tradicionalnom i modernim oblicima. Danas će na Fejsbuk stranici Asocijacije BAM biti dostupan plakat i program obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, kao i na veb-stranici (www.bam.ba).

Komentari 0
Povezane vijesti
Katerini prijedlozi knjiga za ovu sedmicu Katerini prijedlozi knjiga za ovu sedmicu
Katerin prijedlog knjige za ovu sedmicu Katerin prijedlog knjige za ovu sedmicu
Naš prijedlog knjiga za čitanje Naš prijedlog knjiga za čitanje
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    5h 29m
    4
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    5h 34m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    6h 26m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    18h 56m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    6h 40m
    0