Свјетски медији: Влада Црне Горе ријешила да се обрачуна са вјерницима

14.05.2020. 09:20
0
ИЗВОР: Tanjug

Британска агенција Ројтерс и америчка агенција АП извијестиле су у сриједу увече о нередима у Црној Гори због задржавања у притвору свештеника СПЦ и епископа Јоаникија, уз констатацију да су протести услиједили након вишемјесечних тензија због усвајања закона о вјерским слободама.

-Притвори су повећали тензије између мале државе, чланице НАТО, и Србије и Српске православне цркве, која је почетком ове године водила недјељама протесте против вјерског закона, за који кажу да би лишио цркву имовине. Црногорски званчници су више пута негирали те тврдње- наводи АП.

Ројтерс такође констатује да су протести у Никшићу настали након неколико мјесеци тензија између СПЦ и Владе Црне Горе због закона којим би, како се наводи, Црна Гора могла да заплијени имовину СПЦ.

Ројтерс подсјећа и да је СПЦ највећа хришћанска заједница у Црној Гори, земљи која има 620.000 становника, чланици НАТО и кандидата за приступ ЕУ.

СПЦ има око 12 милиона сљедбеника, углавном у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори, истиче Ројтерс.

АП подсјећа и да су предсједник Србије Александар Вучић и патријарх СПЦ Иринеј у заједничкој изјави рекли да се надају да хапшење црквених званичника неће изазвати нежељена немире и сукобе. Агенције су истакле да је црногорска полиција против окупљених грађана употријебила сузавац и шок-бомбе и да су бројни грађани ухапшени, а АП и да су вечерашњи инциденти у Никшићи и Пљевљима услиједили дан након што су хиљаде људи учествовале на литији у Никшићу без маски и не одржавајући физичку дистанцу.

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    9h 11m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    6h 22m
    6
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    22h 8m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    20h 30m
    0
  • У току потрага за несталим Миодрагом Цванићем
    4h 58m
    0