СЗО: Млађе генерације генератор пандемије

18.08.2020. 10:33
0
ИЗВОР: Srna

Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да је забринута због тога што су генератор преношења вируса корона постали људи у двадесетим, тридесетим и четрдесетим годинама, од којих многи нису ни свјесни да су заражени, што представља опасност за осјетљиве групе.

Званичници СЗО су упозорили да је на глобалном нивоу у порасту пропорција млађих особа међу инфициранима, што додатно угрожава старије и болесне људе у густо насељеним областима са слабијом здравственом заштитом.

- Епидемија се мијења. Заразу све више преносе особе у двадесетим, тридесетим и четрдесетим годинама. Многи нису ни свјесни да су заражени -  изјавио је регионални директор СЗО за западни Пацифик Такеши Касаи.

У свијету се сада дешава поновни раст броја заражених у државама које су претходно биле довеле ситуацију под контролу, укључујући Вијетнам, који је забиљежио период од три мјесеца без домаћих трансмисија захваљујући агресивним мјерама сузбијања епидемије.

- Оно што уочавамо није само поновни скок. Вјерујемо да је ово сигнал да смо ушли у нову фазу пандемије у азијско-пацифичком региону - рекао је Касаи.

Он је додао да су уочене мутације вируса, али да СЗО сматра да је он и даље "релативно стабилан".

СЗО је подсјетила произвођаче лијекова да треба да прате све неопходне истраживачке и развојне кораке у прављењу вакцине.

Сокоро Ескаланте, технички директор и савјетник за политику о лијековима, рекао је да је СЗО координисана са Русијом и да се нада да ће добити одговор у смислу доказа о новој руској вакцији.

Коментари 0
Повезане вијести
Свјетска здравствена организација тражи повећање пореза на алкохол Свјетска здравствена организација тражи повећање пореза на алкохол
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    10h 0m
    8
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    23h 10m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    23h 42m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    8h 2m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    22h 1m
    0