СЗО ургира да све земље признају кинеске вакцине

01.07.2021. 19:44
0
ИЗВОР: БН ТВ

Свјетска здравствена организација поручила је да би све вакцине против коронавируса које је одобрила за хитну употребу требале бити признате од држава када отворе своје границе.

Овај потез могао би навести западне земље да почињу признавати двије кинеске вакцине, које је здравствена агенција Уједињених нација одобрила, али већина европских и сјеверноамеричких земаља још увијек није.

Поред вакцина које су компаније Фајзер, Модерна, Астра Зенека и Џохнсон& Џохнсон, СЗО је такође дала зелено свјетло за двије кинеске вакцине произведене од Синовака и Синфарма, преноси портал  АР.

У свом циљу да обнови путовања по Европи, Европска унија је у мају саопштила да ће људе сматрати вакцинисаним само ако су примили оне дозе које је одобрила Европска агенција за лијекове, што не укључује кинеске вакцине.

Међутим, на појединим земљама је да ли желе дозволити улазак људима који су примили друге вакцине, укључујући руски Спутњик В.

Иако су се западне земље углавном ослањале на вакцине произведене у САД-у и Европи, попут Фајзера и Астра Зенеке, многе земље у развоју користиле су вакцине кинеске производње.

Раније ове године, челник кинеског Центра за контролу и превенцију болести признао је да је учинковитост њихових домаћих вакцина била ниска и бројне земље које су их интензивно користиле, укључујући Сејшеле и Бахреин, забиљежиле су скокове Ковид 19 чак и са релативно високим нивоима имунизације.

Коментари 0
Повезане вијести
СЗО: Вратити ношење маски због растућег таласа ковида у Европи СЗО: Вратити ношење маски због растућег таласа ковида у Европи
Највећи извјештај СЗО о стању менталног здравља у свијету од почетка вијека Највећи извјештај СЗО о стању менталног здравља у свијету од почетка вијека
СЗО ради на смјерницама за смањење ширења мајмунских богиња СЗО ради на смјерницама за смањење ширења мајмунских богиња
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 44m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 28m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 41m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 55m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 47m
    0