Тањи Бошковић уручена награда "Жанка Стокић"

09.05.2022. 10:36
0
ИЗВОР: Tanjug

Глумица Татјана Тања Бошковић примила је престижну награду "Жанка Стокић" на свечаности у Народном позоришту у Београду као 18. лауреткиња тог признања.

Додјели је присуствовао велики број колега, који су Бошковићеву, која није крила сузе, дочекали бурним аплаузом.

Фонд за додјелу награде основали су Народно позориште у Београду, на чијој се великој сцени увијек одржава церемонија уручења, компанија “Новости“ и град Пожаревац.

- Прије него што било шта примим, хоћу да кажем да знам да нисам достојна ни Жанкиног дара ни тешке патње коју је поднијела. То није ниједна од нас, ни глумице које су добијале ову награду, ни оне које ће тек добијати... - рекла је Бошковићева.

Награда “Жанка Стокић“ је установљена 2003. године на иницијативу велике драмске умјетнице Мире Ступице (1923-2016) и додјељује се активним глумицама које су својом “личношћу обиљежиле позоришни, филмски и телевизијски живот Србије стваралачком зрелошћу и богатством умјетничког израза“.

Глумица Жанка Стокић је рехабилитована 2009. године, постхумно, одлуком Окружног суда у Београду.

- Више од овога не може да се добије. Сувишно је да било шта причам вама, публико, а тек вама колегиницама, добитницама ове награде, свима који ме добро познајете и знате шта умијем, шта не умијем, како имам дугачак језик и да сам могла и боље - рекла је Бошковићева.

У образложењу стручног жирија који је Бошковићевој додијелио награду стоји да је “Тања Бошковић једна од оних ријетких глумица и умјетница које надилазе све стереотипе, калупе, сепарације, ускогрудост и искључивост“.

Коментари 0
Повезане вијести
Паљанин Стефан Малбашић међу најбољим студентима у Србији Паљанин Стефан Малбашић међу најбољим студентима у Србији
Награда "Др Миодраг Лазић" уручена студенту медицине Лазару Стошићу Награда "Др Миодраг Лазић" уручена студенту медицине Лазару Стошићу
Милица Боровчанин добитница награде „Млади србиста“ Милица Боровчанин добитница награде „Млади србиста“
Најчитаније
 • Лишено слободе лице за којим је расписано 13 потрага
  12h 25m
  0
 • Пронађена дрога у Источној Илиџи
  15h 24m
  0
 • Ухапшен малољетник који је претукао радницу Центра за социјални рад
  6h 55m
  0
 • Обавјештење о прекидима електричне енергије
  17h 24m
  0
 • Соларна олуја ће сутра погодити Земљу
  4h 27m
  0