Tanji Bošković uručena nagrada "Žanka Stokić"

09.05.2022. 10:36
0
IZVOR: Tanjug

Glumica Tatjana Tanja Bošković primila je prestižnu nagradu "Žanka Stokić" na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu kao 18. lauretkinja tog priznanja.

Dodjeli je prisustvovao veliki broj kolega, koji su Boškovićevu, koja nije krila suze, dočekali burnim aplauzom.

Fond za dodjelu nagrade osnovali su Narodno pozorište u Beogradu, na čijoj se velikoj sceni uvijek održava ceremonija uručenja, kompanija “Novosti“ i grad Požarevac.

- Prije nego što bilo šta primim, hoću da kažem da znam da nisam dostojna ni Žankinog dara ni teške patnje koju je podnijela. To nije nijedna od nas, ni glumice koje su dobijale ovu nagradu, ni one koje će tek dobijati... - rekla je Boškovićeva.

Nagrada “Žanka Stokić“ je ustanovljena 2003. godine na inicijativu velike dramske umjetnice Mire Stupice (1923-2016) i dodjeljuje se aktivnim glumicama koje su svojom “ličnošću obilježile pozorišni, filmski i televizijski život Srbije stvaralačkom zrelošću i bogatstvom umjetničkog izraza“.

Glumica Žanka Stokić je rehabilitovana 2009. godine, posthumno, odlukom Okružnog suda u Beogradu.

- Više od ovoga ne može da se dobije. Suvišno je da bilo šta pričam vama, publiko, a tek vama koleginicama, dobitnicama ove nagrade, svima koji me dobro poznajete i znate šta umijem, šta ne umijem, kako imam dugačak jezik i da sam mogla i bolje - rekla je Boškovićeva.

U obrazloženju stručnog žirija koji je Boškovićevoj dodijelio nagradu stoji da je “Tanja Bošković jedna od onih rijetkih glumica i umjetnica koje nadilaze sve stereotipe, kalupe, separacije, uskogrudost i isključivost“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nagrada "Dr Miodrag Lazić" uručena studentu medicine Lazaru Stošiću Nagrada "Dr Miodrag Lazić" uručena studentu medicine Lazaru Stošiću
Milica Borovčanin dobitnica nagrade „Mladi srbista“ Milica Borovčanin dobitnica nagrade „Mladi srbista“
"Čučkova knjiga" Saši Guberinić "Čučkova knjiga" Saši Guberinić
Najčitanije
 • Izvučeni dobitnici karata za koncert Dragane Mirković
  11h 12m
  0
 • U prvi razred osnovne škole u Kalinoviku upisano pet đaka
  8h 14m
  1
 • Nestao Neđo Cvijetinović
  1h 16m
  0
 • Prevoznici gase kamione zbog visokih cijena goriva
  10h 30m
  0
 • Konferencija beba u Rogatici – Pavle Bojat predsjednik (FOTO)
  2h 50m
  1