Технички преглед за тротинете кошта скоро исто као и за ауто

27.06.2024. 14:16
1
ИЗВОР: nova.rs

Од средине јуна сви електрични тортинети морају да имају наљепницу која потврђује да су регистровани и да је власник обавио њихов технички преглед или да посједује техничке спецификације. Овај процес неријетко се претвара у мркотрпан посао, који возачима ових двоточакаша из џепа може да "избије" прилично велику своту новца. Ту је и компликовано заказивање, па ни не чуди податак да је у протекла два мјесеца колико су возачи имали на располагању да региструју тротинете, то учинило само 1,5 одсто њих.

Електрични тротинети, којих према процјенама у Србији има око 250.000, средином септембра прошле године постали су законски видљиви уз прецизне смјернице да је доња граница за управљење њима 14 година, али и куда се могу возити и којом брзином.

Како током предстојећег љета не би доживјели непријатност и били искључени из саобраћаја, сви возачи тротинета требало је да до 15. јуна поднесу захтјев за издавање регистрационе наљепнице Агенцији за безбједност саобраћаја.

Пријем и обрада захтјева, издавање и постављање наљепнице обављају стручњаци АМСС Центра за моторна возила на 150 локација у 80 градова и општина широм Србије. Међутим, осим основног трошка регистрације, возаче су чекали додатни и то у виду техничког прегледа возила, али кренимо редом.

Регистрација са техничким прегледом 6.440 динара

Осим наравно свог возила, грађани који желе да добију наљепницу и тиме региструју свој тротинет, на локацију гдје могу да региструју возило треба да понесу и очитану личну карту, као и документацију која доказује техничке карактерстике електричног тротинета.

Како би процедура била убрзана, са сајтова Агенције за безбједност саобраћаја или АМСС Центра за моторна возила возачи могу да преузму захтјев за издавање наљепнице и неопходне обрасце.

За издавање наљепнице потребно је издвојити укупно 2.440 динара. Од тога су услуге издавања наљепнице 1.560 динара, цијена обрасца наљепнице је 500 динара, док се на име Републичке административне таксе уплаћује 380 динара.

Када технички преглед није потребан

Ипак, трошкове прибављања регистрационе наљепнице, знатно подиже цијене техничког прегледа возила. Овлашћени сервиси углавном наплаћују овај процес око 4.000 динара.

Једини „спас“ од додатних трошкова регистрације јесте чињеница да приликом куповине возила, возачи добијају документацију која садржи спецификације и карактеристике возила, па ако грађани посједују овај документ, технички преглед им није потребан.

Међутим, проблем настаје због тога што је већина грађана купила тротинете прије извјесног времена, па многи нису сачувају оригиналну документацију.

Уколико возачи не посједују техничку документацију за своје возило, укупни трошкови регистрације тротинета биће 6.440 динара. Оно што је занимљиво је да се цијена техничког прегледа тротинета готово поклапа са новцем који треба да издвоје и возачи неких четвроточкаша.

Тако у зависности од врсте аутомобила, технички преглед кошта од 3.000 до 6.000 динара, али су ту и други трошкови, попут осигиурања, накнада, такси…

Регистрацију тротинета је према сведочењу многих возача отежало и то што се издавање налепнице заказује, као и то што сва места где се то може учинити имају ограничено радно време које се најчешће поклапа са дијелом дана када је већина корисника на послу, а локације су неретко и на ободима града.

Тротинете регистровало тек 1,5 одсто возача

Према подацима Инсајдера, за нешто више од два мjесеца колико су власници тротинета имали да региструју возила, ово је учинило тек око 1,5 одсто њих. Од процjењених 250.000 тротинета, по подацима Агенције за безбjедност саобраћаја, наљепницу има тек око 3.450 возила.

Тако је у Београду издато 1.300, у Новом Саду око 1.000, а у Нишу и Крагујевцу нешто више од 300.

Што се тиче кажњавања, за коришћење електричног тротинета без наљепнице послије 15. јуна, прописана је казна у износу од 10.000 динара.

Осим тога, према важећем закону за лака електрична возила, што тротинети јесу, приликом управљања обавезно је ношење бициклистичке кациге, док је ношење рефлектујућег прслука, наравно уз кацигу, обавезно за малољетнике у свим условима, а за остале возаче када се крећу на путевима.

Пише: Андрија Лазаревић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    И 27.06.2024. 15:54
    Добро и . Најефтинији кошта колко минималац . Само га багра може приуштит. Даље, чуј немају доказе о пореклу. И на крају ово је чланак из Србије, код нас је дивљи запад. У ствари само дивљи далеко је запад
Повезане вијести
Жену изуједала свиња, задобила тешке повреде Жену изуједала свиња, задобила тешке повреде
Ухапшена супруга убијеног терористе: Одузети јој сви уређаји Ухапшена супруга убијеног терористе: Одузети јој сви уређаји
Он је највећи херој Србије! Побиједио рак, па освојио двије европске медаље Он је највећи херој Србије! Побиједио рак, па освојио двије европске медаље
Најчитаније
  • Опрости, Славка!
    2h 32m
    0
  • Општински одбор и замјеник начелника Калиновика прешао у СДС
    5h 49m
    0
  • Чувајмо сјећање на невино страдале Србе у Средњем Подрињу и Бирчу
    2h 9m
    2
  • Нестао дјечак на плажи у Грчкој: Српски туристи дигли узбуну
    20h 13m
    0
  • Велики пад цијене прасића у Српској
    2h 11m
    0