Телефон међу најчешћим узроцима удеса

06.06.2019. 23:11
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је данас у Бањалуци да статистички подаци показују да је кориштење мобилног телефона један од најчешћих узрока саобраћајних удеса, те апеловао на возаче да воде рачуна о безбједности саобраћаја.

Трнинић, који је присуствовао представљању ауто-симулатора који на јединствен начин приказује опасност од кориштења телефона у вожњи, чиме је озваничен почетак кампање “Један позив мијења све – не користи телефон док возиш”, указао је на значај одговорног понашања у саобраћају, али и поштовања законских прописа.

“Грађанима смо омогућили да на симулатору виде какве су то посљедице ако користе телефон у вожњи, јер само ако возач скрене поглед са пута на мобилни телефон при брзини од 50 километара на час, он је већ прешао 50 метара”, рекао је Трнинић новинарима.

Он је упозорио да се за тако кратко вријеме може десити свашта, те изразио наду да ће ова акција допринијети да се грађанима подигне свијест о овим опасностима.

Генерани секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић истакао је значај кампање, чији је циљ да возачима скрене пажњу на опасност од неправилног кориштења телефона у вожњи, као и других техничких помагала.

“Подаци показују да је од око 37.000 возача њих 10 одсто користило мобилне телефоне, од којих су четири одсто то чинили мушкарци, а шест одсто жене”, рекао је Бабић.

Генерални директор компаније “М:тел” Марко Лопичић позвао је све кориснике мобилних телефона да озбиљно схвате опасности које вребају при кориштењу ових уређаја током вожње.

“Компанија ‘М:тел’ бави се телекомуникационим услугама, али апелујем на све грађане да не користе телефон у вожњи, јер нема ништа вредније од људског живота”, рекао је Лопичић.

Кампању реализује компанија “М:тел” уз подршку Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, Агенције за безбједност саобраћаја Српске и Ауто-мото савеза Српске и трајаће четири мјесеца.

Коментари 0
Повезане вијести
Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети
У марту 9.023 возила регистрована први пут У марту 9.023 возила регистрована први пут
Која генерација највише „дивља“ по путу? Која генерација највише „дивља“ по путу?
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    16h 4m
    10
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    22h 45m
    13
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    3h 8m
    2
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    14h 52m
    0
  • На аеродрому откривена врећа са змијама у панталонама путника
    13h 19m
    0