Теретни саобраћај једино у БиХ на силазној путањи

31.08.2020. 10:43
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Теретни саобраћај на свим граничним прелазима у БиХ је од маја до јула у силазној путањи, док је на прелазима у осталим земљама у региону обим теретног саобраћаја у порасту, наведено је на страници Делегације ЕУ у Београду, цитирајући извјештај Секретаријата Транспортне заједнице у Београду.

На страници су наведени подаци за путнички и теретни саобраћај у региону, али занимљиво је да су само за граничне прелазе у БиХ навели да је обим теретног саобраћаја у опадању. У сриједу смо им тим поводом упутили е-маил да нам појасне одакле потичу ти подаци, али до закључења овог броја "Независних" нисмо добили никакав одговор.

У извјештају на који се позивају такође стоји податак да је БиХ једина извукла дебљи крај кад је у питању број камиона који су прошли кроз њене граничне прелазе.

-Мада би податке требало да узмемо с опрезом и да узмемо могуће објашњење да је дио превозника можда своје руте преусмјерио на друге тачке прелаза, ипак треба рећи да су сви други регионални партнери забиљежили слаби, али постојан раст теретног саобраћаја у периоду од маја до јула- наведено је у овом извјештају.

У Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ кажу за "Независне" да је тачно да је обим теретног саобраћаја нижи ако се пореди с истим периодом прошле године, али из њихових података се може закључити да је, барем када је вриједност робе у питању, обим у порасту у периоду од маја до јула ове године.

Из њихових података се може видјети да је у мају 2019. године вриједност увоза робе у БиХ износила 1,8 милијарди марака, а у мају ове године 1,2 милијарде, што је 65 одсто у односу на прошлу годину. У истом периоду извезено је робе у вриједности 758,6 милијарди марака, што је 71 одсто мање него прошле године.

Како произлази из података УИО БиХ, у јуну прошле године увезено је робе у вриједности од 1,6 милијарди марака, односно 88 одсто вриједности увезене робе прошле године у истом периоду. У том периоду извезено је 906 милиона марака робе, односно 88 одсто у односу на исти период 2019. године.

Када је у питању јул, извезено је 1,55 милијарди марака вриједности робе, или 87 одсто у односу на 2019, односно увезено је робе у вриједности 905 милиона марака или 86 одсто у односу на исти период 2019. године.

Разлика која се може уочити не мора значити да су подаци Транспортне заједнице погрешни, јер треба узети у обзир да се велики дио робе увози тако да грађани лично пријављују робу, као када, рецимо, увозе приватне аутомобиле купљене у иностранству.

Уз податке Транспортне заједнице објављене су и двије мапе које показују број камиона и период од маја до краја јула, а из којих се види да је теретни саобраћај у оба смјера у опадању. Примјера ради, они тврде да је 13. маја кроз Градишку прошло око 800 камиона, а кроз Шамац нешто више од 600. Већ крајем маја кроз Градишку је прошло око 450 камиона, а кроз Шамац око 420, док је почетком јуна у Градишци регистровано око 410 камиона, колико и у Шамцу. Крајем јуна у Градишци је забиљежен пролаз само 300 камиона, а у Шамцу 400. 

У подацима Транспортне заједнице наведени су и они за просјечно трајање чекања проласка границе за путничка возила. Када је у питању БиХ, најдуже се чекало у априлу у Градишци, с укупним временом на обје стране границе и у оба смјера од чак 150 минута. Крајњи регионални "рекордер" по дужини чекања је Батровци - Бајаково, у којем се у мају на прелазак границе чекало чак 230 минута. Што се тиче БиХ, у Градишци се у мају чекало 100 минута, а у јуну и јулу по 52 минуте. У Шамцу се на прелазак границе највише чекало у јулу, и то око сат.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге
Држави за ПДВ дугују више од 430 милиона КМ Држави за ПДВ дугују више од 430 милиона КМ
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    5m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    12h 42m
    1
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    22h 16m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    16h 30m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    21h 34m
    1