Тинејџер испричао стравично искуство које је прошао у секти Лев Тахор (ВИДЕО)

26.01.2022. 21:50
7
ИЗВОР: EuroBlic

Петнаестогодишњи Менди Леви никад није видио плишану животињу, гледао телевизију или држао мобилни телефон у руци. Рођен у екстремно фундаменталистичкој јеврејској секти Лев Тахор, Менди је васпитан да не вјерује странцима и убијеђен да социјалне службе желе да одведу јеврејску дјецу од својих породица и подигну их као пагане.

Али, његов свијет се преокренуо у септембру 2018, кад је вођа секте Нахман Хелбранс, чији је покојни отац Шломо Хелбранс основао групу, наредио Мендију да се ожени његовом 12-годишњом рођаком.

Вјеридба под принудом

- Знао сам да је то погрешно. Након вечерње службе у петак, Нахман нас је окупио да прогласи вјеридбу – испричао је сада 18-годишњи Менди у исповијести за “Њујорк пост”.

Лице његове младе рођаке, несуђене будуће невјесте, било је прекривено, како налаже традиција Лев Тахора за жене, које носе дуге, црне одоре.

- Плакала је наглас, а ја нисам желио да то урадим. Коначно, око 7 ујутро, пристали смо – вербално не емотивно. Рабин је умочио комад хљеба у боршч, пружио ми га и рекао: “Мазел тов, сад сте верени” – наводи Менди.

Тинејџер је сматрао да не може да каже “не”.

- Плашио сам се, био бих изопштен. Плашио бих се сад би ме затворили и претукли – рекао је Менди.

Лев Тахор је основан у Израелу током осамдесетих година прошлог вијека, са намјером практиковања јудаизма какав је био пре 5.000 година.

Далеко од тога да је Менди био једини члан секте који је тврдио да је био примораван на брак у младом добу.

Прошлог новембра је њујоршка порота осудила Хелбранса и колидера Мајера Роснера због завјере да превезу малољетника са намјером да се упусти у кривичну сексуалну активност. Још се чека на изрицање казне.

Министарство правде наводи да је Хелбранс организовао да се његова 13-годишња нећака из Вудриџа у Њујорку уда за 19-годишњака и да се упусте у сексуалне односе "зарад размножавања".

Младе мајке Лев Тахора, према Министарству, приморане су да се порађају у приватним кућама како би сакриле своје године.

Слика

Фото: Лев Менди

"Нахман Хелбранс је потпуни социопата"

Један извор који је радио са три сљедбеника Лев Тахора рекао је “Њујорк посту” да група има “замршену интерпретацију јудаизма” и да вјерују да кад девојчица или дјечак достигну доба од 12 или 13 година имају обавезу да се вјенчају.

- Ништа у вези овог култа није јединствено или креативно. Али, постало је архаичније и проблематичније кад је Нахман преузео вођство. Он је потпуни социопата – рекао је извор, додајући да се баве и изнудама.

- Говоре људима, на примјер, ако желе да разговарају са својом дјецом уочи Јом Кипура, морају да донирају новац - рекао је извор.

Све је почело са свега шест чланова, укључујући Мендијеву баку и дједа, који су били сљедбеници Шлома Хелбранса, који је из Израела дошао у Сједињене Америчке Државе 1990.

Четири године касније Шломо је осуђен и одслужио је двије године затвора због киднаповања 13-годишњег дјечака. Побјегао је у Канаду и прегруписао секту у планинама сјеверно од Монтреала, гдје је Менди рођен 2003.

Живот у секти

- Устајали би ујутро и слушали религиозне лекције до 8 увече. Мама би испунила формулар који би сваког дана доносили у школу и давали рабину. Ако сте се молили и понашали пристојно, обиљежила би квачицом. Ако сте урадили нешто погрешно, ставила би “X”. Ако је на формулару “X”, учитељи би вас ударили. Уживали су у томе. Ако бих се смијао током часова, ударили би ме у лице. Онда би вас можда натјерали да станете испред читавог разреда са цуцлом у устима. Понижавали су нас – прича Менди.

- Рекли су да ћемо због чињења погрешних ствари отићи у пакао. А гријехови би се уклањали кад вас ударе - каже он.

Међутим, једно писмо власти Квебека, упућено 2014. због мањка секуларног образовања у секти, довело је до тога да сада увећана група од 300 чланова ноћу пресели у Онтарио.

- Био сам веома узбуђен. То је био први пут да сам видио аутопут и домаће животиње. Резервисали смо два спрата хотела у Торонту. Телевизори су били искључени, каблови однијети – навео је Менди.

Група је поново преселила након годину дана, овај пута у Гватемалу, вјерујући да ће тамо бити слободнији. Путовали су авионом, са дјецом први пут обученом модерно у покушају да се уклопе.

- Речено нам је да никоме не причамо ништа о ударању. Почео сам да остварујем увид у спољни свијет – рекао је Менди, додајући да му је наложено да своје дуге, уковрџане зулуфе сакрије под капу.

Слика


Живот у Гватемали

У Гватемали су заузели шаторе на плацу без дрвећа који је секта купила.

- Било је ужасно. Било је трудних 14-годишњакиња које су шетале около и наоружаних чувара. Убио сам неколико змија каменом – рекао је Менди.

Живот у Гватемали је био тежак за њега, посебно након смрти оца од болести 2016. То је толико чувано у тајности да Менди и не зна тачан узрок његове смрти, али сматра да је за то одговорна аверзија секте на болнице.

Од очеве смрти су Менди и његових девет од 10 браће и сестара, сем новорођене бебе, морали да живе са другим породицама у кампу.

- Рекли су да моја мајка не би могла данас дисциплинује на религиозни начин – наводи Менди.

А онда је позван на састанак са лидерима секте, заједно са својим рођаком.

- Рекли су ми: “Не мораш да је ожениш овдје. Прво ћемо тебе послати у Канаду, а потом и њу. Тамо ћете живјети лијепо” – сећа се тинејџер.

Одлазак у Канаду

Предали су му путна документа која је наводно потписала његова мајка, а која му дају дозволу да путује сам.

- Толико су то брзо урадили да су ме завели као особу женског пола – рекао је Менди, додајући да је ноћ провео у “празној кући без прозора окруженој чуварима” како не би могао да побјегне.

Мајку је тада видио посљедњи пут.

- Плакала је, није знала шта ће ми урадити. Али нисмо се загрлили. Није нам било дозвољено да грлимо своје мајке – каже Менди.

Потом су га одвели у хотел и дали му телефон, показујући му како да се јави, како би га позвали у “хитном случају”. Вођа секте га је пријавио у хотелску собу.

- Прије него што су ме напустили рекао ми је да не могу да изађем из собе. Сигуран сам да је мислио да никад и нећу. Плашио сам се да ће ме можда убити – рекао је Менди.

Слика


Сам са телефоном у хотелској соби

Али, кад се нашао сам, први пут са телефоном у руци, 15-годишњи Менди је почео да испитује апарат.

- Био је неких контакта програмираних унутра. Притиснуо сам један, није било одговора. Притиском на други број јавио се мушкарац. Рекао ми је да је некад донирао новац Лев Тахору. Био је у другој земљи. Рекао сам му ко сам ја, у каквој сам ситуацији и да треба да изађем одатле – наводи тинејџер, који вјерује да је телефон садржао старе контакте који су требали да се избришу.

Мушкарац га је запитао где се налази, али Менди није знао. Човјек је обећао да ће наћи помоћ и неколико минута касније позвао је тинејџера.

- Желио је да ме покупи али му је требала моја адреса. Нисам је имао, рекао ми је да одем на рецепцију. Био сам веома уплашен. Срце ми је лупало. Полако сам отворио врата да видим има ли иког у ходнику. Плашио сам се да ће неко из Лев Тахора бити тамо – прича Менди.

Стално се осврћући за собом спустио се степеницама доле и предао телефон рецепционару, који је дао адресу човјеку са друге стране телефона.

- Недуго потом појавио се такси и ја сам ускочио унутра – каже Менди.

Нов живот

Таксиста га је одвезао до куће мушкарца с којим је причао телефоном. Менди је остао у његовој кући неколико мјесеци и каже да му је требало времена да се прилагоди.

- Плашио сам се да једем његову храну. Била је кошер али сам мислио да није довољно кошер, испрали су ми мозак. Плашио сам се и да изађем ван – наводи Менди.

Коначно је организовано преко канадске амбасаде да га пошаљу за Квебек.

- Да није било ортодоксне заједнице никад не бих добио помоћ да одем. Хасидска заједница нема ништа са Лев Тахором – истиче Менди, који сада завршава средњу школу у Квебеку и живи у хранитељској продици која припада најпознатијој хасидској секти Хабад.

Ради као ди-џеј, фотографише и свира клавијатуру. Воли да једе пицу и био је на састанцима са секуларним јеврејским дјевојчицама.

На “Инстаграму” редовно објављује мотивационе видео снимке који подстичу на позитивност. Такође је одсјекао своје зулуфе, а у синагогу одлази добровољно.

- Идем због забаве. Имам тамо пријатеље и живим секуларним животом отвореног ума – истиче Менди.

Шта се догодило његовој несуђеној невјести – није му познато.

- Нисмо били у контакту уопште – рекао је Менди за своју породицу, укључујући мајку.

- Лев Тахор ми је једном рекао да могу да причам са њом ако пошаљем 200 долара. То је био сав новац који сам имао и послао сам им. Али, рекли су ми потом да не могу да причам са својом мамом – каже Менди.

Деветоро његових браће и сестара остало је у Гватемали са сектом, док је његов старији брат успио да побјегне у Израел.

Недавно су се срели у Гватемали да свједоче пред судом о томе шта се дешава у Лев Тахору, како је навео Менди.

Он је у видеу објављеном на "Јутјубу" крајем прошле године изнио своју мучну причу о животу у секти.

- Здраво, зовем се Менди Леви, ја сам побјегао из Лев Тахора. То је култ заснован на три ствари - бијес, туга и бол - рекао је на почетку видеа.

За своју будућност он сада планира да упише колеџ и да се можда усмјери ка психологији.

- Прошао сам кроз свашта. Мислим да могу да помогнем људима – рекао је Менди.

Видео: shiezoli

 

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Maja 31.01.2022. 11:20
    Hahaha srbi odma misle talibani @Ana kao i ovih nekoliko drugih jadnika prazno i nadojeno mrznjom. Odma bi to nesto da kamenuje, ubija Boze sacuvaj. Putujte ljudi upoznajte druge i drugacije. Naravno ne podrzavam niti jednu skupinu (sektu) u kojoj postoji bilo koji vid nasilja i prisile ali ovi gore komentarori su spremni na sve samo zato sto je nesto drugacije. Onda neko kriv sto vas planeta oznacila kao lose. Boze ti pomozi!
  • Generic placeholder image
    Krle 27.01.2022. 21:34
    Treba se sa tom sektom pomještati, pošto se puno seksaju mogu nam pomoći oko nataliteta. To bi bio pun pogodak, inflitrirati se nekako i raditi.
  • Generic placeholder image
    Radovan 27.01.2022. 21:04
    Dobri su to ljudi koji kao i Amisi hoce da zive po svome, pustimo se negativne propagande protiv njih jer to je radjeno i protiv nas a i danas se radi propaganda protiv Srpskog naroda, prema tome dobro vi nama dosli
  • Generic placeholder image
    Nenad I.Sarajevo 27.01.2022. 11:33
    Ovo sve sve treba otjerat.Trebaju se dic protesti na kuli kamenje motke itd otjerati govna.
  • Generic placeholder image
    cccc 27.01.2022. 00:50
    Slučajno sam došao do informacije da jedna žena iz te grupe dolazi u Tropic u kupovinu i predstavlja se kao pripadnica Lev Tahor zajednice.
  • Generic placeholder image
    Ana 27.01.2022. 00:23
    Nemojte biti u zabludi ,nisu oni u I.Sarajevu.Ono na Kuli su Talibani
  • Generic placeholder image
    cccc 27.01.2022. 00:09
    Strašno je pomisliti da su ovakvi ili slični stanovnici o kojima se govori u tekstu nastanjeni i u Istočnom Sarajevu.
Повезане вијести
Растумачен јеврејски споменик- у Фочи почива рабин (ФОТО) Растумачен јеврејски споменик- у Фочи почива рабин (ФОТО)
Секте немају циљне групе, свако може да буде жртва Секте немају циљне групе, свако може да буде жртва
Србија демолирала Израел, само један гол у мрежи "делфина" Србија демолирала Израел, само један гол у мрежи "делфина"
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    23h 55m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    2h 17m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    20h 22m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    23h 10m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    16h 31m
    0