Tinejdžer ispričao stravično iskustvo koje je prošao u sekti Lev Tahor (VIDEO)

26.01.2022. 21:50
7
IZVOR: EuroBlic

Petnaestogodišnji Mendi Levi nikad nije vidio plišanu životinju, gledao televiziju ili držao mobilni telefon u ruci. Rođen u ekstremno fundamentalističkoj jevrejskoj sekti Lev Tahor, Mendi je vaspitan da ne vjeruje strancima i ubijeđen da socijalne službe žele da odvedu jevrejsku djecu od svojih porodica i podignu ih kao pagane.

Ali, njegov svijet se preokrenuo u septembru 2018, kad je vođa sekte Nahman Helbrans, čiji je pokojni otac Šlomo Helbrans osnovao grupu, naredio Mendiju da se oženi njegovom 12-godišnjom rođakom.

Vjeridba pod prinudom

- Znao sam da je to pogrešno. Nakon večernje službe u petak, Nahman nas je okupio da proglasi vjeridbu – ispričao je sada 18-godišnji Mendi u ispovijesti za “Njujork post”.

Lice njegove mlade rođake, nesuđene buduće nevjeste, bilo je prekriveno, kako nalaže tradicija Lev Tahora za žene, koje nose duge, crne odore.

- Plakala je naglas, a ja nisam želio da to uradim. Konačno, oko 7 ujutro, pristali smo – verbalno ne emotivno. Rabin je umočio komad hljeba u boršč, pružio mi ga i rekao: “Mazel tov, sad ste vereni” – navodi Mendi.

Tinejdžer je smatrao da ne može da kaže “ne”.

- Plašio sam se, bio bih izopšten. Plašio bih se sad bi me zatvorili i pretukli – rekao je Mendi.

Lev Tahor je osnovan u Izraelu tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, sa namjerom praktikovanja judaizma kakav je bio pre 5.000 godina.

Daleko od toga da je Mendi bio jedini član sekte koji je tvrdio da je bio primoravan na brak u mladom dobu.

Prošlog novembra je njujorška porota osudila Helbransa i kolidera Majera Rosnera zbog zavjere da prevezu maloljetnika sa namjerom da se upusti u krivičnu seksualnu aktivnost. Još se čeka na izricanje kazne.

Ministarstvo pravde navodi da je Helbrans organizovao da se njegova 13-godišnja nećaka iz Vudridža u Njujorku uda za 19-godišnjaka i da se upuste u seksualne odnose "zarad razmnožavanja".

Mlade majke Lev Tahora, prema Ministarstvu, primorane su da se porađaju u privatnim kućama kako bi sakrile svoje godine.

Slika

Foto: Lev Mendi

"Nahman Helbrans je potpuni sociopata"

Jedan izvor koji je radio sa tri sljedbenika Lev Tahora rekao je “Njujork postu” da grupa ima “zamršenu interpretaciju judaizma” i da vjeruju da kad devojčica ili dječak dostignu doba od 12 ili 13 godina imaju obavezu da se vjenčaju.

- Ništa u vezi ovog kulta nije jedinstveno ili kreativno. Ali, postalo je arhaičnije i problematičnije kad je Nahman preuzeo vođstvo. On je potpuni sociopata – rekao je izvor, dodajući da se bave i iznudama.

- Govore ljudima, na primjer, ako žele da razgovaraju sa svojom djecom uoči Jom Kipura, moraju da doniraju novac - rekao je izvor.

Sve je počelo sa svega šest članova, uključujući Mendijevu baku i djeda, koji su bili sljedbenici Šloma Helbransa, koji je iz Izraela došao u Sjedinjene Američke Države 1990.

Četiri godine kasnije Šlomo je osuđen i odslužio je dvije godine zatvora zbog kidnapovanja 13-godišnjeg dječaka. Pobjegao je u Kanadu i pregrupisao sektu u planinama sjeverno od Montreala, gdje je Mendi rođen 2003.

Život u sekti

- Ustajali bi ujutro i slušali religiozne lekcije do 8 uveče. Mama bi ispunila formular koji bi svakog dana donosili u školu i davali rabinu. Ako ste se molili i ponašali pristojno, obilježila bi kvačicom. Ako ste uradili nešto pogrešno, stavila bi “X”. Ako je na formularu “X”, učitelji bi vas udarili. Uživali su u tome. Ako bih se smijao tokom časova, udarili bi me u lice. Onda bi vas možda natjerali da stanete ispred čitavog razreda sa cuclom u ustima. Ponižavali su nas – priča Mendi.

- Rekli su da ćemo zbog činjenja pogrešnih stvari otići u pakao. A grijehovi bi se uklanjali kad vas udare - kaže on.

Međutim, jedno pismo vlasti Kvebeka, upućeno 2014. zbog manjka sekularnog obrazovanja u sekti, dovelo je do toga da sada uvećana grupa od 300 članova noću preseli u Ontario.

- Bio sam veoma uzbuđen. To je bio prvi put da sam vidio autoput i domaće životinje. Rezervisali smo dva sprata hotela u Torontu. Televizori su bili isključeni, kablovi odnijeti – naveo je Mendi.

Grupa je ponovo preselila nakon godinu dana, ovaj puta u Gvatemalu, vjerujući da će tamo biti slobodniji. Putovali su avionom, sa djecom prvi put obučenom moderno u pokušaju da se uklope.

- Rečeno nam je da nikome ne pričamo ništa o udaranju. Počeo sam da ostvarujem uvid u spoljni svijet – rekao je Mendi, dodajući da mu je naloženo da svoje duge, ukovrdžane zulufe sakrije pod kapu.

Slika


Život u Gvatemali

U Gvatemali su zauzeli šatore na placu bez drveća koji je sekta kupila.

- Bilo je užasno. Bilo je trudnih 14-godišnjakinja koje su šetale okolo i naoružanih čuvara. Ubio sam nekoliko zmija kamenom – rekao je Mendi.

Život u Gvatemali je bio težak za njega, posebno nakon smrti oca od bolesti 2016. To je toliko čuvano u tajnosti da Mendi i ne zna tačan uzrok njegove smrti, ali smatra da je za to odgovorna averzija sekte na bolnice.

Od očeve smrti su Mendi i njegovih devet od 10 braće i sestara, sem novorođene bebe, morali da žive sa drugim porodicama u kampu.

- Rekli su da moja majka ne bi mogla danas disciplinuje na religiozni način – navodi Mendi.

A onda je pozvan na sastanak sa liderima sekte, zajedno sa svojim rođakom.

- Rekli su mi: “Ne moraš da je oženiš ovdje. Prvo ćemo tebe poslati u Kanadu, a potom i nju. Tamo ćete živjeti lijepo” – seća se tinejdžer.

Odlazak u Kanadu

Predali su mu putna dokumenta koja je navodno potpisala njegova majka, a koja mu daju dozvolu da putuje sam.

- Toliko su to brzo uradili da su me zaveli kao osobu ženskog pola – rekao je Mendi, dodajući da je noć proveo u “praznoj kući bez prozora okruženoj čuvarima” kako ne bi mogao da pobjegne.

Majku je tada vidio posljednji put.

- Plakala je, nije znala šta će mi uraditi. Ali nismo se zagrlili. Nije nam bilo dozvoljeno da grlimo svoje majke – kaže Mendi.

Potom su ga odveli u hotel i dali mu telefon, pokazujući mu kako da se javi, kako bi ga pozvali u “hitnom slučaju”. Vođa sekte ga je prijavio u hotelsku sobu.

- Prije nego što su me napustili rekao mi je da ne mogu da izađem iz sobe. Siguran sam da je mislio da nikad i neću. Plašio sam se da će me možda ubiti – rekao je Mendi.

Slika


Sam sa telefonom u hotelskoj sobi

Ali, kad se našao sam, prvi put sa telefonom u ruci, 15-godišnji Mendi je počeo da ispituje aparat.

- Bio je nekih kontakta programiranih unutra. Pritisnuo sam jedan, nije bilo odgovora. Pritiskom na drugi broj javio se muškarac. Rekao mi je da je nekad donirao novac Lev Tahoru. Bio je u drugoj zemlji. Rekao sam mu ko sam ja, u kakvoj sam situaciji i da treba da izađem odatle – navodi tinejdžer, koji vjeruje da je telefon sadržao stare kontakte koji su trebali da se izbrišu.

Muškarac ga je zapitao gde se nalazi, ali Mendi nije znao. Čovjek je obećao da će naći pomoć i nekoliko minuta kasnije pozvao je tinejdžera.

- Želio je da me pokupi ali mu je trebala moja adresa. Nisam je imao, rekao mi je da odem na recepciju. Bio sam veoma uplašen. Srce mi je lupalo. Polako sam otvorio vrata da vidim ima li ikog u hodniku. Plašio sam se da će neko iz Lev Tahora biti tamo – priča Mendi.

Stalno se osvrćući za sobom spustio se stepenicama dole i predao telefon recepcionaru, koji je dao adresu čovjeku sa druge strane telefona.

- Nedugo potom pojavio se taksi i ja sam uskočio unutra – kaže Mendi.

Nov život

Taksista ga je odvezao do kuće muškarca s kojim je pričao telefonom. Mendi je ostao u njegovoj kući nekoliko mjeseci i kaže da mu je trebalo vremena da se prilagodi.

- Plašio sam se da jedem njegovu hranu. Bila je košer ali sam mislio da nije dovoljno košer, isprali su mi mozak. Plašio sam se i da izađem van – navodi Mendi.

Konačno je organizovano preko kanadske ambasade da ga pošalju za Kvebek.

- Da nije bilo ortodoksne zajednice nikad ne bih dobio pomoć da odem. Hasidska zajednica nema ništa sa Lev Tahorom – ističe Mendi, koji sada završava srednju školu u Kvebeku i živi u hraniteljskoj prodici koja pripada najpoznatijoj hasidskoj sekti Habad.

Radi kao di-džej, fotografiše i svira klavijaturu. Voli da jede picu i bio je na sastancima sa sekularnim jevrejskim djevojčicama.

Na “Instagramu” redovno objavljuje motivacione video snimke koji podstiču na pozitivnost. Takođe je odsjekao svoje zulufe, a u sinagogu odlazi dobrovoljno.

- Idem zbog zabave. Imam tamo prijatelje i živim sekularnim životom otvorenog uma – ističe Mendi.

Šta se dogodilo njegovoj nesuđenoj nevjesti – nije mu poznato.

- Nismo bili u kontaktu uopšte – rekao je Mendi za svoju porodicu, uključujući majku.

- Lev Tahor mi je jednom rekao da mogu da pričam sa njom ako pošaljem 200 dolara. To je bio sav novac koji sam imao i poslao sam im. Ali, rekli su mi potom da ne mogu da pričam sa svojom mamom – kaže Mendi.

Devetoro njegovih braće i sestara ostalo je u Gvatemali sa sektom, dok je njegov stariji brat uspio da pobjegne u Izrael.

Nedavno su se sreli u Gvatemali da svjedoče pred sudom o tome šta se dešava u Lev Tahoru, kako je naveo Mendi.

On je u videu objavljenom na "Jutjubu" krajem prošle godine iznio svoju mučnu priču o životu u sekti.

- Zdravo, zovem se Mendi Levi, ja sam pobjegao iz Lev Tahora. To je kult zasnovan na tri stvari - bijes, tuga i bol - rekao je na početku videa.

Za svoju budućnost on sada planira da upiše koledž i da se možda usmjeri ka psihologiji.

- Prošao sam kroz svašta. Mislim da mogu da pomognem ljudima – rekao je Mendi.

Video: shiezoli

 

Komentari 7
 • Generic placeholder image
  Maja 31.01.2022. 11:20
  Hahaha srbi odma misle talibani @Ana kao i ovih nekoliko drugih jadnika prazno i nadojeno mrznjom. Odma bi to nesto da kamenuje, ubija Boze sacuvaj. Putujte ljudi upoznajte druge i drugacije. Naravno ne podrzavam niti jednu skupinu (sektu) u kojoj postoji bilo koji vid nasilja i prisile ali ovi gore komentarori su spremni na sve samo zato sto je nesto drugacije. Onda neko kriv sto vas planeta oznacila kao lose. Boze ti pomozi!
 • Generic placeholder image
  Krle 27.01.2022. 21:34
  Treba se sa tom sektom pomještati, pošto se puno seksaju mogu nam pomoći oko nataliteta. To bi bio pun pogodak, inflitrirati se nekako i raditi.
 • Generic placeholder image
  Radovan 27.01.2022. 21:04
  Dobri su to ljudi koji kao i Amisi hoce da zive po svome, pustimo se negativne propagande protiv njih jer to je radjeno i protiv nas a i danas se radi propaganda protiv Srpskog naroda, prema tome dobro vi nama dosli
 • Generic placeholder image
  Nenad I.Sarajevo 27.01.2022. 11:33
  Ovo sve sve treba otjerat.Trebaju se dic protesti na kuli kamenje motke itd otjerati govna.
 • Generic placeholder image
  cccc 27.01.2022. 00:50
  Slučajno sam došao do informacije da jedna žena iz te grupe dolazi u Tropic u kupovinu i predstavlja se kao pripadnica Lev Tahor zajednice.
 • Generic placeholder image
  Ana 27.01.2022. 00:23
  Nemojte biti u zabludi ,nisu oni u I.Sarajevu.Ono na Kuli su Talibani
 • Generic placeholder image
  cccc 27.01.2022. 00:09
  Strašno je pomisliti da su ovakvi ili slični stanovnici o kojima se govori u tekstu nastanjeni i u Istočnom Sarajevu.
Povezane vijesti
Memorijalne šume kralja Petra I i kralja Aleksandra I Karađorđevića u Izraelu Memorijalne šume kralja Petra I i kralja Aleksandra I Karađorđevića u Izraelu
Prvi put u istoriji uzgojeni sintetički embrioni Prvi put u istoriji uzgojeni sintetički embrioni
Pripadnici Lev Tahora trenutno napuštaju Istočnu Ilidžu (FOTO) Pripadnici Lev Tahora trenutno napuštaju Istočnu Ilidžu (FOTO)
Najčitanije
 • Porodica - Crkva u malom, a dijete najveće bogatstvo i blagoslov
  22h 18m
  1
 • Izabrani vršioci dužnosti članova Predsjedništva SDS-a
  21h 15m
  11
 • Najugroženijima 200 kilograma svinjskog mesa
  6h 57m
  3
 • Pokrenut postupak protiv Srbije zbog isticanja zastave u svlačionici
  20h 59m
  0
 • Teniski klub „Vojkovići“ osvojio sedam medalja u „Zetri“
  21h 29m
  0