"Титаник" први зарадио милијарду долара

01.03.2023. 10:22
0
ИЗВОР: srna.rs

 "Титаник", остварење Џејмса Камерона, 2. марта 1998. године постао је први филм у свијету који је остварио приход од милијарду долара.

"Титаник" је амерички епски филм из жанра романтичне катастрофе, премијерно приказан 1997. године.

Камеронова инспирација за филм потекла је из његове фасцинираности бродоломима.

Такође, он је сматрао да би љубавна прича прошарана људским губитком била од суштинског значаја за преношење емоционалног утицаја катастрофе.

Након америчке премијере, 19. децембра 1997. године, Титаник је постигао значајан критичарски и комерцијални успјех, а затим је добио бројна признања.

Филм је похваљен због својих визуелних ефеката, глуме, продукцијских вриједности, режије, музичке партитуре, кинематографије, приче и емоционалне дубине.

Номинован је за четрнаест Оскара, чиме се изједначио у броју номинација са холивудским спектаклом "Све о Еви" из 1950. године, а освојио је једанаест, укључујући награду за најбољи филм и најбољу режију.

Коментари 0
Повезане вијести
Најинтригантнија Српкиња 19. вијека: Саркине “игре престола” окончао син распикућа Најинтригантнија Српкиња 19. вијека: Саркине “игре престола” окончао син распикућа
“Тражим мужа”: Љепотица из Бањалуке "запалила" друштвене мреже (ФОТО) “Тражим мужа”: Љепотица из Бањалуке "запалила" друштвене мреже (ФОТО)
Годишњица смрти једне од најмистериознијих личности у Југославији Годишњица смрти једне од најмистериознијих личности у Југославији
Најчитаније
 • Сјећање на Предрага Пекија Ласицу: Човјек побједничког кова
  5h 50m
  6
 • Преврнуо се рингишпил, има повријеђених
  18h 1m
  0
 • Збринута четири дјетета повријеђена у превртању рингишпила
  17h 16m
  2
 • Покренута истрага против странке Раме Исака
  17h 54m
  6
 • Ухапшено лице које је управљало рингишпилом
  4h 27m
  0