"Титаник" први зарадио милијарду долара

01.03.2023. 10:22
0
ИЗВОР: srna.rs

 "Титаник", остварење Џејмса Камерона, 2. марта 1998. године постао је први филм у свијету који је остварио приход од милијарду долара.

"Титаник" је амерички епски филм из жанра романтичне катастрофе, премијерно приказан 1997. године.

Камеронова инспирација за филм потекла је из његове фасцинираности бродоломима.

Такође, он је сматрао да би љубавна прича прошарана људским губитком била од суштинског значаја за преношење емоционалног утицаја катастрофе.

Након америчке премијере, 19. децембра 1997. године, Титаник је постигао значајан критичарски и комерцијални успјех, а затим је добио бројна признања.

Филм је похваљен због својих визуелних ефеката, глуме, продукцијских вриједности, режије, музичке партитуре, кинематографије, приче и емоционалне дубине.

Номинован је за четрнаест Оскара, чиме се изједначио у броју номинација са холивудским спектаклом "Све о Еви" из 1950. године, а освојио је једанаест, укључујући награду за најбољи филм и најбољу режију.

Коментари 0
Повезане вијести
И биљке воле викенде И биљке воле викенде
Српски Колорадо јединствен у Европи: Чудо природе за које многи нису чули (ВИДЕО) Српски Колорадо јединствен у Европи: Чудо природе за које многи нису чули (ВИДЕО)
Оглас за посао на Цетињу из 1906: Поред српског, кандидат мора знати и неки од страних језика Оглас за посао на Цетињу из 1906: Поред српског, кандидат мора знати и неки од страних језика
Најчитаније
 • Стијена се обрушила на камион на путу Фоча-Сарајево, погинуо возач
  21h 21m
  1
 • У несрећи код Фоче страдао отац троје дјеце
  1h 56m
  0
 • Масовни откази и "кресање" плата у ИТ сектору
  20h 52m
  0
 • Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан
  4h 47m
  2
 • Ометали сигнал, откључавали скупоцјена возила и крали новац
  16h 52m
  0