Тјестенина у БиХ већ поскупјела, очекује се додатни раст

06.12.2021. 10:39
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Због мањка дурум пшенице, али и високих цијена на свјетским тржиштима, у домаћим трговинама дошло је до пораста цијена тјестенине, кажу произвођачи, док из удружења за заштиту потрошача истичу да је ово још један удар на џеп потрошача јер велики дио грађана користи ове артикле за прехрану.

Драган Вучић, извршни директор за продају и извоз у предузећу "Клас" Сарајево, у разговору за "Независне новине", истиче да је ситуација јако тешка што се тиче набавке дурум пшенице која се користи за тјестенину.

Како каже, на свјетском тржишту цијене дурум пшенице лете у небо, а због екстремних врућина и суше подбацила је жетва у Канади, као и у Италији и Мађарској.

"'Клас' има своју тјестенину, цијена је већ порасла за неких 10 до 12 одсто, а и сигурно је да ће и даље расти за 10 одсто", казао је Вучић.

Како каже, цијена пшенице која служи за брашно на берзама висока је због разних финансијских лобија и вишка новца на свјетском тржишту код банака, док дурум пшеница поскупљује јер је мањка на тржишту. Истиче такође да је пшеница поскупјела на међународном тржишту због слабе жетве, тако да је већина произвођача приморана повећати цијене

- Раст цијена пшенице на свјетском тржишту је условио неминовни раст цијене брашна, а самим тим и цијена тјестенине - каже он. Из предузећа "Круна-продукт" Прњавор, које се бави производњом тјестенине и облатни, истичу да још нису подизали цијену тјестенине.

- Још имамо сировина у залихама, тако да нисмо кориговали цијену тјестенине. Видјећемо шта ће се дешавати у наредном периоду - казала је Жељка Анакиевски, власница и директорица овог предузећа.

Из удружења за заштиту потрошача истичу да ће скупља тјестенина на полицима сигурно бити још један удар на кућни буџет потрошача.

- Велики број потрошача користи тјестенину свакодневно и када ови производи поскупе, то је у пакету основних животних намјерница једна велика ставка - казала је Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор.

Према њеним ријечима, један од већих проблема је што велики дио производа увозимо те, како каже, сав тај прекомјерни увоз и диктира цијене.

- Свјесни смо да је на тржишту дошло до веће цијене пшенице и све то наравно утиче на то шта се код нас дешава у производњи, али и малопродаји - казала је Марићева.

Да су веће цијене тјестенине неоправдане, сматра Гордана Булић, предсједница Удружења потрошача Тузланског кантона, која каже да је сигурно мало домаћих поизвођача који користе дурум пшеницу за производњу тјестенине.

- На овај начин може доћи да значајних превара потрошача јер је сигурно мало наших бх. произвођача који користе дурум пшеницу за производњу тјестенине, него користе обичну пшеницу - казала је Булићева.

Додаје да ће свако повећање цијена утицати на ионако сиромашан џеп великог броја грађана.

Коментари 0
Повезане вијести
Фармере и клаоничаре криве за појаву афричке куге свиња у Семберији Фармере и клаоничаре криве за појаву афричке куге свиња у Семберији
Цијена јагњади пада, потражња никад гора Цијена јагњади пада, потражња никад гора
Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских Фебруарске цијене веће за 0,5 одсто од јануарских
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 30m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    23h 44m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    10h 44m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    8h 34m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    11h 49m
    0