Тојотина нова технологија може да спаси дијете заробљено у колима

02.06.2022. 20:03
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Прошле године је 23 дјеце у САД умрло од топлотног удара након што су остављени у возилима, према подацима којима располаже непрофитна организација Kids and Cars, а која се фокусира на спречавање повреда и смрти дјеце, као и кућних љубимаца, у возилима и око њих.

И није сваки случај једноставно заборављање родитеља или старатеља. У неким случајевима, дјеца су добила приступ возилима и остала заробљена док су била без надзора.

Тојота је у уторак објавила да посједује нову технологију која би могла да помогне да се спасе дијете заробљено у возилу.

Под називом Cabin Awareness, ова технологија, која је још увијек у фази концепта, користи радар са милиметарским таласима и 4Д сликовним сликама како би помогла у откривању путника у возилу.

Сензори, постављени ван видокруга изнад линије главе у кабини, толико су осјетљиви да могу да осјете откуцаје срца или дисање, као и путнике покривене ћебетом.Тојота још увијек истражује методе које би систем Cabin Awareness могао да користи да би упозорио власника возила, пролазнике или оне који први реагују.

Тренутно, технологија издаје упозорења у виду сирене или трепцћућих свјетала. Ако се ово игнорише, онда шаље обавјештење на телефон власника возила, а ако је програмирано, може да шаље упозорења преко паметних куц́них уређаја или одређеног контакта за хитне случајеве.

Додатне опције упозорења укључују да Тојотин систем Safety Connect за помоћ у хитним случајевима контактира особе које прве реагују преко интегрисане СОС функције возила. Тојота тестира Cabin Awareness у флоти моноволумена званог Sienna, које користи компанија May Mobility за технологију самовозећих аутомобила.

Миниванови су тренутно у употреби у дијеловима америчке савезне државе Мичиген, а ускоро ће бити распоређени и у дијеловима федералне јединице Америке зване Тексас. Додатно распоређивање долази крајем 2022. године.

У случају Sienne, Cabin Awarenessје у стању да открије путнике у сва три реда сједишта, као и у товарном простору, а чак и простору за ноге, што значи да би се могло открити и мало дијете које се крије или можда куцћни љубимац.

По мишљењу стручњака Тојоте, технологија је супериорнија у односу на постојецће системе који се ослањају на сензоре тежине у сједиштима или камерама, од којих оба могу бити склона лажним алармима.

У будућем самовозећем таксију, Cabin Awareness би могао упозорити родитеља када њихово дијете или дјеца стигну на одредиште и напусте возило. Насупрот томе, такси би могао да одложи вожњу до сљедећег купца, ако осјети да је тренутни путник још увијек у возилу након што стигне на своје одредиште.

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    13h 1m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    13h 45m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    17h 50m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    17h 54m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    3h 21m
    0