Tojotina nova tehnologija može da spasi dijete zarobljeno u kolima

02.06.2022. 20:03
0
IZVOR: nezavisne.com

Prošle godine je 23 djece u SAD umrlo od toplotnog udara nakon što su ostavljeni u vozilima, prema podacima kojima raspolaže neprofitna organizacija Kids and Cars, a koja se fokusira na sprečavanje povreda i smrti djece, kao i kućnih ljubimaca, u vozilima i oko njih.

I nije svaki slučaj jednostavno zaboravljanje roditelja ili staratelja. U nekim slučajevima, djeca su dobila pristup vozilima i ostala zarobljena dok su bila bez nadzora.

Tojota je u utorak objavila da posjeduje novu tehnologiju koja bi mogla da pomogne da se spase dijete zarobljeno u vozilu.

Pod nazivom Cabin Awareness, ova tehnologija, koja je još uvijek u fazi koncepta, koristi radar sa milimetarskim talasima i 4D slikovnim slikama kako bi pomogla u otkrivanju putnika u vozilu.

Senzori, postavljeni van vidokruga iznad linije glave u kabini, toliko su osjetljivi da mogu da osjete otkucaje srca ili disanje, kao i putnike pokrivene ćebetom.Tojota još uvijek istražuje metode koje bi sistem Cabin Awareness mogao da koristi da bi upozorio vlasnika vozila, prolaznike ili one koji prvi reaguju.

Trenutno, tehnologija izdaje upozorenja u vidu sirene ili trepcćućih svjetala. Ako se ovo ignoriše, onda šalje obavještenje na telefon vlasnika vozila, a ako je programirano, može da šalje upozorenja preko pametnih kućnih uređaja ili određenog kontakta za hitne slučajeve.

Dodatne opcije upozorenja uključuju da Tojotin sistem Safety Connect za pomoć u hitnim slučajevima kontaktira osobe koje prve reaguju preko integrisane SOS funkcije vozila. Tojota testira Cabin Awareness u floti monovolumena zvanog Sienna, koje koristi kompanija May Mobility za tehnologiju samovozećih automobila.

Minivanovi su trenutno u upotrebi u dijelovima američke savezne države Mičigen, a uskoro će biti raspoređeni i u dijelovima federalne jedinice Amerike zvane Teksas. Dodatno raspoređivanje dolazi krajem 2022. godine.

U slučaju Sienne, Cabin Awarenessje u stanju da otkrije putnike u sva tri reda sjedišta, kao i u tovarnom prostoru, a čak i prostoru za noge, što znači da bi se moglo otkriti i malo dijete koje se krije ili možda kucćni ljubimac.

Po mišljenju stručnjaka Tojote, tehnologija je superiornija u odnosu na postojecće sisteme koji se oslanjaju na senzore težine u sjedištima ili kamerama, od kojih oba mogu biti sklona lažnim alarmima.

U budućem samovozećem taksiju, Cabin Awareness bi mogao upozoriti roditelja kada njihovo dijete ili djeca stignu na odredište i napuste vozilo. Nasuprot tome, taksi bi mogao da odloži vožnju do sljedećeg kupca, ako osjeti da je trenutni putnik još uvijek u vozilu nakon što stigne na svoje odredište.

Komentari 0
Povezane vijesti
Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe
Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju
Ne odlažite odlazak kod vulkanizera: Evo zašto zimske gume nisu dobre ljeti Ne odlažite odlazak kod vulkanizera: Evo zašto zimske gume nisu dobre ljeti
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    11h 2m
    8
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    9h 4m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    23h 3m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    7h 57m
    0
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    8h 2m
    0