Током „Дана отворених врата" упознати јавност о значају библиотека

10.10.2022. 12:02
0
ИЗВОР: srna.rs

Матична библиотека Источно Сарајево током ове седмице ће, у оквиру "Дана отворених врата", организовати бројне активности с циљем указивања јавности на значај библиотека у процесу цјеложивотног учења.

Током "Дана отворених врата", који се организују поводом 9. октобра - Дана библиотекара Републике Српске, организован је цјелодневни рад са корисницима и упис по промотивној цијени од пет КМ, док је за пензионере бесплатан.

Виши библиотекар у Матичној библиотеци Миљана Мацан рекла је да је ово традиционална активност и сви посјетиоци од данас до петка, 14. октобра, могу да се упознају о организацији рада одјељења Матичне библиотеке, књижном фонду, као и правилима понашања у библиотеци.

Она је навела да на овај начин желе приближити своје службе и услуге, упознати јавност о активностима Библиотеке и њеној улози у културном и научном животу града Источно Сарајево.

Мацанова је најавила да ће током "Дана отворених врата" Матичну библиотеку посјетити ученици средњих школа из Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе, који су тренутно њихова циљна група.

Према њеним ријечима, средњошколци су најосјетљивија група корисника који се не усуђују тако лако да дођу у библиотеку.

- Обично крајем године када се сумирају резултати, увијек се приближимо броју од 5.100 чланова. Сваке године настојимо да тај број буде већи бар за 10 до 20 уписаних корисника - истакла је Мацанова.

Мацанова је напоменула да у оквиру Матичне библиотеке Источно Сарајево дјелују одјељења белетристике, стручне и стране књиге, те периодике са читаоницом, за слијепа и слабовида лица, дјечије, легат, завичајне збирке, старе и ријетке књиге, те интернет читаоница.

Матична библиотека броји око 120.000 књига распоређених у различите фондове, а књиге се обрађују у електронском каталогу "Кобис".

Говорећи о положају библиотекара у Републици Српској, Мацанова истиче да није на завидном нивоу, али да ће и даље да буду упорни у борби за њихов бољи статус.

Коментари 0
Повезане вијести
У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића
Промоција књиге Мирка Шошића „Живот у рату (доктори у рату)“ у Источном Новом Сарајеву Промоција књиге Мирка Шошића „Живот у рату (доктори у рату)“ у Источном Новом Сарајеву
Књижевно вече Драгана Вилића у Источном Новом Сарајеву Књижевно вече Драгана Вилића у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    21h 24m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    21h 31m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    18h 13m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    12h 51m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    13h 23m
    0