Током фебруара цијене на пумпама у Републици Српској више за 10 фенинга

23.02.2021. 20:38
0
ИЗВОР: Nezavisne.com

Сви дистрибутери нафтних деривата на бензинским пумпама у Републици Српској подигли су малопродајне цијене у просјеку за четири фенинга у задњих неколико дана, потврдио је за "Независне" Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске.

-Дакле у току фебруара цијене на бензинским пумпама су расле за скоро 10 фенинга- казао је Тришић и додао да се значајан раст улазних цијена одразио и на тржиште.

Према његовим ријечима, и у наредном периоду ће доћи до благог раста малопродајних цијена горива у РС, али не преко цијена у Федерацији БиХ.

-Тренутно се цијене крећу од 1,89 до 1,99 КМ за BMB 95 и од 1,89 до 1,96 КМ за ED5, TNG је од 0,96 до 1,11 КМ, зависно од дистрибутера и регије. Цијене у Српској су и даље ниже у односу на Федерацију БиХ око 10 фенинга, тренутне ФБиХ BMB 95 кошта 2,06, а ED5 од 1,69 до 2,01- истиче Тришић.

Додао је да је, ако се посматрају параметри на берзама, тренутно цијена нафте брензт 535 долара по тони или 65 долара по барелу, што је пораст од 7долара по тони или два долара по барелу, у задњих пет дана, те да берза реагује на дневном нивоу.

-Помињу се неки разлози због невремена и ниских температура у Америци те привременог затварања бушотина, као и безбједносна ситуација на Блиском истоку, али свакако да ту не треба у овом моменту тражити разлог благог раста- истиче Тришић.

Према његовим ријечима, ми смо практично само рефлекс свега и наш домет је да радимо у складу с тренутним ситуацијама.

Возачи кажу да више не могу упратити какве су цијене на пумпама, јер се скоро свакодневно мијењају, те негодују због раста цијена горива.

Коментари 0
Повезане вијести
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
“Случајна” грешка пуни касе трговаца “Случајна” грешка пуни касе трговаца
Гориво у БиХ скупље за пет пфенига Гориво у БиХ скупље за пет пфенига
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    18h 46m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    16h 15m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    10h 29m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    15h 33m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    6h 41m
    0