Током пандемије у прерађивачкој највише отказа, али и запошљавања

17.11.2020. 09:35
0
ИЗВОР: Глас Српске

Током епидемије вируса корона у Републици Српској без посла је остало 17.512 радника, док је у истом периоду запослен 19.891 становник, што је, према ријечима синдикалаца и послодаваца, знак да се ситуација на тржишту рада полако поправља, те да су мјере надлежних дале резултате.

 Према најновијим подацима Завода за запошљавање РС, највише радника запослено је у прерађивачкој индустрији, гдје је од 19. марта закључно са 12. новембром посао добило 4.189 становника. Слиједи трговина, гдје је 3.414 новозапослених и угоститељство са 1.826 радника.

Ријеч је о дјелатностима које су у пандемији највише погођене, па је тако током пандемије у прерађивачкој индустрији без посла остало 4.339 радника, у трговини 3.697 и у угоститељству 2.178 особа. У свим осталим дјелатностима, показују подаци, било је више запослених него што је отпуштено радника.

- У периоду пандемије без посла је највише остало радника којима је истекао уговор и то 7.018, док је 5.178 проглашено технолошким вишком. Економским вишком од почетка пандемије проглашено је 1.467 људи - истакли су у Заводу за запошљавање.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је за “Глас Српске” да се од 17.512 радника који су за вријеме пандемије завршили на евиденцији незапослених, њих око 11.000 на биро се пријавило ради остваривања права на примање накнаде.

- Тржиште не мирује јер док једни остају без посла, други ступају у радни однос. Нова запошљавања у вријеме пандемије су резултат одређених пројеката које спроводи Завод за запошљавање, као и мјера Владе РС - казала је Мишићева.

Међу новозапосленим, истакла је Мишићева, има и велики број оних који су због пандемије остали без посла.

- “Ковид” је значајно утицао на гашење радних мјеста, иако је технолошким вишком и раније проглашаван велики број радника. Међутим, проглашавање технолошким вишком је у посљедње вријеме веома изражено - објаснила је Мишићева.

Додала је да су надлежни брзо реаговали, те да су у њихове мјере увршћени и приједлози синдиката, а то је да се најнижа плата исплати директно раднику, због чега није било злоупотреба.

- Најважније је да се са мјерама није стало, али то не значи да не треба и даље уводити нове. У оквиру економских мјера предложили смо, између осталог, да се повећају плате, како би се појачала потрошња и зауставио, односно ублажио пад БДП-а - рекла је Мишићева.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истиче да је податак да је 2.000 више запослених него отпуштених у вријеме пандемије добар показатељ.

- С обзиром на то да се велики број радника вратио из иностранства, гдје је још тежа ситуација, послодавци у Српској више немају проблем са недостатком радне снаге, осим због боловања чији је узрок вирус корона - казао је Тривић.

 Рад на црно

Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС Жељко Татић истакао је да је у овој дјелатности много више људи остало без примања него што то говоре подаци завода, јер је много радника радило на црно.

- Готово да нема локала у којем нема радника на црно. Само је у свадбеним салонима и ноћним клубовима било свега по неколико људи пријављено, сви остали радници су радили на црно - казао је Татић и додао да је ситуација у угоститељству далеко од повољне.

Коментари 0
Повезане вијести
"Мраз": Одлука о технолошком вишку тешка, али једино могућа "Мраз": Одлука о технолошком вишку тешка, али једино могућа
Прерађивачка индустрија Српске у паду скоро 6 одсто Прерађивачка индустрија Српске у паду скоро 6 одсто
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 20m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    16h 53m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    16h 34m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    21h 45m
    0
  • У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
    23h 29m
    13