Трговци у РС за разговор о цијени струје

30.08.2019. 18:58
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Највећи трговински ланци у Републици Српској не желе да потпишу нове уговоре о снабдијевању електричном енергијом јер сматрају да поскупљење није оправдано те да трговинска дјелатност подноси највећи терет повећања цијена. Према њиховим калкулацијама, струја ће бити скупља и до 60 одсто.

Поручују како ће било какво поскупљење електричне енергије, што је иначе други по величини трошак који плаћају, директно утицати на поскупљење робе те да уговоре неће потписати по цијену прекида снабдијевања.

-Апелујемо на Владу РС да се поново укључи као медијатор, како бисмо спријечили непожељна поскупљења робе широке потрошње ка крајњим потрошачима, те да се сектор трговине третира као и сви други сектори привреде у РС. Такође, апелујемо на 'Електропривреду РС' да не искључује струју трговинским ланцима у РС без смисленог дијалога на ову тему, с обзиром на то да би гашење расхладних тијела и комора у маркетима проузроковало изразито велику материјалну штету- рекли су представници трговинског сектора.

У допису који су трговци упутили Влади,  "Електропривреди РС" и Привредној комори РС навели су како би се увећање цијене електричне енергије одразило на пословање и смањење броја радника, плата и укидање пословних јединица.

Додају како су у претходном периоду усљед повећаног одласка радника у друге земље били принуђени да значајно повећају плате радника, а да притом нису повећавали марже.

Страхују и како ће се због поскупљења у питање довести и редовна уплата пореза и доприноса те осталих накнада.

Свој потпис на допис су ставили привредни субјеки и трговински ланци "Тропиц", "Бинго", "Центрум", "Фруцта Траде", "Лебурић комерц",  "Ђурић МББ", "Маркет АС", "Самопослуге Ђурић" и "Сара".

У питању су привредници који запошљавају укупно 10.000 радника и снабдијевају 90 одсто грађана Републике Српске робом широке потрошње.

Иначе, почетком ове седмице у Привредној комори РС су представници привредника и Владе на челу с премијером Радованом Вишковићем постигли својеврсни компромис према којем ће струја за највеће потрошаче поскупјети са 31,3 на 35 евра по мегават часу, али да се цијене неће мијењати у наредних 16 мјесеци.

Остали потрошачи су сврстани у шест разреда, а према тврдњама привредника из сектора трговине они су у најнеповољнијем положају када су нове цијене у питању.

У Привредној комори Републике Српске су нам кратко рекли како ће о овој проблематици у понедјељак организовати састанак с представницима велетрговаца. Из "Електропривреде РС" нисмо успјели добити коментар на ову тему.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Владичић појаснио коме ће струја бити скупља, а коме не Владичић појаснио коме ће струја бити скупља, а коме не
ЕРС: Нису у нашој надлежности одлуке о промјени цијене струје, цијену овакве одлуке платиће грађани ЕРС: Нису у нашој надлежности одлуке о промјени цијене струје, цијену овакве одлуке платић...
Поскупљује струја у Републици Српској Поскупљује струја у Републици Српској
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    13h 30m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    11h 44m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    9h 34m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    12h 49m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    7h 32m
    0