Тридесет година од страдања Срба у акцији "Масленица"

22.01.2023. 10:46
0
ИЗВОР: srna.rs

У Цркви Светог Марка у Београду данас ће бити служен парастос за 348 убијених или несталих Срба у Равним Котарима и на Малом Алану у јануару 1993. године у акцији Хрватских оружаних снага "Масленица".

Парастос за жртве најављен је за 11.00 часова, саопштено је из Удружења породица несталих и погинулих лица "Суза".

У операцији Хрватских оружаних снага на подручје Равних Котара и Малог Алана 22. јануара 1993. године погинуло је или нестало 348 људи, а више од 10.000 Срба је протјерано са огњишта.

Међу жртвама су биле 34 жене и троје дјеце млађе од 12 година.

Иако је нападнуто подручје било под заштитом Унпрофора, нико није процесуиран за злочине над Србима, ни пред домаћим, ни пред међународним судовима.

Међу жртвама било је и 65 добровољаца са простора Србије и БиХ, који су дошли на Равне Котаре да заједно са домицилним Србима бране њихове куће и земљу.

Агресија је извршена у току реализације Венсовог плана, којим је годину дана раније Крајина стављена под заштиту УНПРОФОР-а.

У наредних неколико дана хрватске оружане снаге успјеле су да заузму неколико десетина километара квадратних на Равним Котарима, укључујући аеродром Земуник, као и неколико висова на Велебиту, те да преузму контролу над браном и хидроелектраном Перућа.

У овој агресији највише су страдала српска села Ислам Грчки, Кашић и Смоковић, као и етнички мјешовита села Мурвица, Црно, Земуник Горњи, Пољица и Ислам Латински.

Срби из тих села су убијани, прогнани или одведени у затворе и логоре, а њихова имања су опљачкана и уништена, док су културни споменици, гробља и цркве девастирани, оскрнављени или порушени.

Међу тим објектима су били Двори Стојана Јанковића у Исламу Грчком са малом Црквом Светог Георгија која је освештана 1675. године, у којој је сахрањен познати књижевник Владан Десница, те Цркве Светог Георгија у Смоковићу и Светог Илије у Кашићу које су освештане 1567, односно 1872. године.

Из ових равнокотарских села протјерано је више од десет хиљада Срба који су се раселили широм свијета.

Један од тежих злочина првог дана агресије десио се на превоју Мали Алан на Велебиту, у близини осматрачнице УНПРОФОР-а, када су припадници хрватске специјалне полиције "Алфе" из засједе убили и масакрирали 22 припадника Српске војске Крајине са подручја Грачаца.

Операцију су планирали и извели генерали Јанко Бобетко, Анте Готовина, Анте Росо, Мирко Норац и Младен Маркач уз знање и одобрење тадашњег предсједника Хрватске Фрање Туђмана.

Коментари 0
Повезане вијести
Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима
Да ли се у резолуцији помиње одсијецање српских глава? Да ли се у резолуцији помиње одсијецање српских глава?
Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 37m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    11h 35m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    20h 1m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    18h 16m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    19h 55m
    0