Тривић: Реалан износ најниже плате 750 КМ

15.11.2023. 20:06
2
ИЗВОР: srna.rs

Реалан износ најниже плате за 2024. годину у Републици Српској је 750 КМ или око 60 одсто просјечне плате и уколико би био усвојен приједлог да то буде 1.050 КМ неминовно би дошло до отпуштања радника, смањења производње, као и повећања цијена производа и услуга, став је Уније удружења послодаваца Српске.

Предсједник Уније Саша Тривић рекао је да би повећањем најниже плате на 1.050 КМ чистачица у систему образовања имала толики износ плате, док би наставник примао 1.200 КМ.

- Заједнички закључак представника компанија је да се више неће подизати само најниже плате, већ да се повећају плате у цијелој фирми, што по компанији мјесечно износи од 250 КМ до 400 КМ у бруто износу за сваког радника - рекао је Тривић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је нагласио да послодавци очекују од Владе Републике Српске да ће размотрити све њихове приједлоге и примједбе и донијети другу одлуку.

Тривић је навео и да ће послодавци тражити од Владе Српске да најнижа плата не буде извор за повећање буџетских прихода, већ да борба против сиве економије и повећање пореза буду начин да се дође до више новца у републичкој каси.

Предсједник Уније удружења послодаваца рекао је да је предложено да се заједно са Владом Федерације БиХ уведе успостављање опорезивања дивиденде, јер је она "извор сиве економије". Такође, предложено је и увођење пореза на екстра добит.

Потпредсједник Уније Дејан Мијић рекао је да би повећањем најниже плате са 700 КМ на 1.050 КМ била угрожена привреда, поготово у малим мјестима у којима неки послодавци једва исплаћују и износ од 700 КМ.

Он је додао да би енормно повећање минималне плате довело и до повећања кориштења неоправданог боловања у предузећима.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Zagor te nej 16.11.2023. 12:15
    Koliko god se trudio da shvatim ne mogu... Zasto se dize tolika pompa oko ove plate jesnostavno je dignete ko moze da placa nek placa ko ne moze nek zatvori jednostavno. Spremno su na sve cak i da se poveca porez samo da plate ne budu povecane. Gdje radi dvoje na minimalcu i imaju jedno dijete ne mogu prezivjeti nema sanse. Zato kad za koju godinu budemo republika staraca nek se zapitaju....
  • Generic placeholder image
    Kosta 15.11.2023. 21:59
    Treba bježati vani ko god može, inflacija otišla koliko hoćeš ,a njima puno 1050 KM.
    Zatvorite firme ko ne može da ponudi platu od 1050 KM, 700 KM može biti samo za tableta i kifle.
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    16h 27m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    17h 42m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    23h 33m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    22h 0m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    23h 52m
    0