Трнинић: Слиједи усвајање плана парцелације земљишта за аутопут од Београда до Сарајева

29.08.2019. 10:22
0
ИЗВОР: Срна

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је да након усвајања Просторног плана Бијељине, који је један од предуслова за спровођење даљих активности на изградњи ауто-пута од Београда до Сарајева, слиједи усвајање плана парцелације земљишта и израда планске документације, а све како би изградња ауто-пута почела што прије.

– Србија је обећала помоћ у вези са дионицом од Раче до Бијељине, док од Бијељине до Брчког планирамо сарадњу са турском компанијом, а за трасу даље према Вукосављу тражимо пословне партнере – рекао је Трнинић за данашњи Глас Српске.

Он је подсјетио да споразум о изградњи тог ауто-пута између Србије и БиХ још није потписан, иако је нацрт тог документа усаглашен.

– Већ неколико пута предсједавајући Савјета министара БиХ у техничком мандату Денис Звиздић скинуо је тај споразум са дневног реда сједнице Савјета – рекао је Трнинић.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић истакла је јуче након састанка са представницима турске компаније “Ташјапи” да припремни радови за нови мост на Сави у Сремској Рачи почињу до краја седмице, те да тиме креће градња ауто-пута Београд-Сарајево, на дионици од Кузмина до Сремске Раче.

– Та турска компанија, на деоници за коју је добила грађевинску дозволу, почиње припремне радове, а затим и радове. На градилишту је већ 1.000 радника спремно да почну да раде. Очекујем у октобру и председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана који ће посетити то градилиште – рекла је Михајловићева.

Скупштина града Бијељина на јучерашњој сједници једногласно је усвојила Просторни план града, стратешки документ који у наредних 20 година одређује дугорочне циљеве и мјере просторног развоја, а којим се дефинише и коначна траса будућег ауто-пута кроз Семберију.

Изградњом ауто-пута Београд-Сарајево БиХ ће бити повезана са коридорима 10 и 11 унутар Србије, односно са ауто-путем Београд-Шид и саобраћајницом преко Пожеге. Србија добија могућност да се повеже са европским Коридором пет који повезује Мађарску, Хрватску и БиХ.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Које документе треба да донесу борци за јединствен борачки додатак Које документе треба да донесу борци за јединствен борачки додатак
Паљанка фалисификовала документа па добила посао вриједан 1.8 милиона КМ Паљанка фалисификовала документа па добила посао вриједан 1.8 милиона КМ
Отпуштени цариници који су пустили аутобус без документације Отпуштени цариници који су пустили аутобус без документације
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    10h 59m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    10h 15m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    7h 31m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    5h 53m
    0
  • Данас Марковдан
    14h 41m
    0