Trninić: Slijedi usvajanje plana parcelacije zemljišta za autoput od Beograda do Sarajeva

29.08.2019. 10:22
0
IZVOR: Srna

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da nakon usvajanja Prostornog plana Bijeljine, koji je jedan od preduslova za sprovođenje daljih aktivnosti na izgradnji auto-puta od Beograda do Sarajeva, slijedi usvajanje plana parcelacije zemljišta i izrada planske dokumentacije, a sve kako bi izgradnja auto-puta počela što prije.

– Srbija je obećala pomoć u vezi sa dionicom od Rače do Bijeljine, dok od Bijeljine do Brčkog planiramo saradnju sa turskom kompanijom, a za trasu dalje prema Vukosavlju tražimo poslovne partnere – rekao je Trninić za današnji Glas Srpske.

On je podsjetio da sporazum o izgradnji tog auto-puta između Srbije i BiH još nije potpisan, iako je nacrt tog dokumenta usaglašen.

– Već nekoliko puta predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić skinuo je taj sporazum sa dnevnog reda sjednice Savjeta – rekao je Trninić.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović istakla je juče nakon sastanka sa predstavnicima turske kompanije “Tašjapi” da pripremni radovi za novi most na Savi u Sremskoj Rači počinju do kraja sedmice, te da time kreće gradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, na dionici od Kuzmina do Sremske Rače.

– Ta turska kompanija, na deonici za koju je dobila građevinsku dozvolu, počinje pripremne radove, a zatim i radove. Na gradilištu je već 1.000 radnika spremno da počnu da rade. Očekujem u oktobru i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana koji će posetiti to gradilište – rekla je Mihajlovićeva.

Skupština grada Bijeljina na jučerašnjoj sjednici jednoglasno je usvojila Prostorni plan grada, strateški dokument koji u narednih 20 godina određuje dugoročne ciljeve i mjere prostornog razvoja, a kojim se definiše i konačna trasa budućeg auto-puta kroz Semberiju.

Izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo BiH će biti povezana sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid i saobraćajnicom preko Požege. Srbija dobija mogućnost da se poveže sa evropskim Koridorom pet koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH.

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Koje dokumente treba da donesu borci za jedinstven borački dodatak Koje dokumente treba da donesu borci za jedinstven borački dodatak
Paljanka falisifikovala dokumenta pa dobila posao vrijedan 1.8 miliona KM Paljanka falisifikovala dokumenta pa dobila posao vrijedan 1.8 miliona KM
Otpušteni carinici koji su pustili autobus bez dokumentacije Otpušteni carinici koji su pustili autobus bez dokumentacije
Najčitanije
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    22h 10m
    0
  • Tijana Bošković u Prebilovcima: Hercegovina je sa mnom gdje god krenem (FOTO)
    16h 23m
    2
  • Godišnjica rođenja Milutina Bojića, autora "Plave grobnice"
    22h 14m
    0
  • Izvučeno tijelo nastradalog rudara
    20h 23m
    0
  • Danas Markovdan
    4h 41m
    0