Трново: Обиљежавање страдања Срба 30. јула

22.07.2021. 09:54
0
ИЗВОР: Срна

У Трнову ће у петак, 30. јула, бити служени парастоси и положено цвијеће као знак сјећања на страдање Срба са подручја те општине у одрбрамбено-отаџбинскомм рату.

Меморијалну манифестацију "Дан страдања српског становништва у Трнову" организује Општинска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново, у сарадњи са општином Трново.

- Тог дана, на велики православни празник Огњену Марију, уз пламен свијеће и молитву присјетићемо се и поклонити сјенама свих страдалих Срба из Трнова - рекао је данас Срни предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново Горан Тимотија.

Према његовим ријечима, у току одбрамбено-отаџбинског рата од 1992. до 1995. године у Трнову и околним селима страдала је 101 невина цивилна жртва, а за одбрану огњишта од агресора живот је положило 130 српских бораца из Трнова.

Тимотија је навео да је у Трнову за покој њихове душе, част и заслуге изграђен Централни споменик на коме су исписана сва имена погинулих и страдалих.

Према програму ове манифестације, 30. јула у 9.00 часова биће служена Света литургија у Храму Светог Георгија, у 10.00 часова биће служен код Централног споменика у Трнову, а за 10.30 часова на том мјесту планирано је полагање вијенаца.

Обраћање званичника предвиђено је за 11.00 часова, а након тога у 11.30 часова планиран је полазак на Рогој, гдје ће бити служен парастос код споменика погинулим српским борцима.

Коментари 0
Повезане вијести
ПСД „Трескавица“ Трново организује дружење за најмлађе суграђане 6. маја ПСД „Трескавица“ Трново организује дружење за најмлађе суграђане 6. маја
Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију
Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    21h 11m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    12h 6m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    21h 17m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    21h 25m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    13h 32m
    0