Trnovo: Obilježavanje stradanja Srba 30. jula

22.07.2021. 09:54
0
IZVOR: Srna

U Trnovu će u petak, 30. jula, biti služeni parastosi i položeno cvijeće kao znak sjećanja na stradanje Srba sa područja te opštine u odrbrambeno-otadžbinskomm ratu.

Memorijalnu manifestaciju "Dan stradanja srpskog stanovništva u Trnovu" organizuje Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo, u saradnji sa opštinom Trnovo.

- Tog dana, na veliki pravoslavni praznik Ognjenu Mariju, uz plamen svijeće i molitvu prisjetićemo se i pokloniti sjenama svih stradalih Srba iz Trnova - rekao je danas Srni predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo Goran Timotija.

Prema njegovim riječima, u toku odbrambeno-otadžbinskog rata od 1992. do 1995. godine u Trnovu i okolnim selima stradala je 101 nevina civilna žrtva, a za odbranu ognjišta od agresora život je položilo 130 srpskih boraca iz Trnova.

Timotija je naveo da je u Trnovu za pokoj njihove duše, čast i zasluge izgrađen Centralni spomenik na kome su ispisana sva imena poginulih i stradalih.

Prema programu ove manifestacije, 30. jula u 9.00 časova biće služena Sveta liturgija u Hramu Svetog Georgija, u 10.00 časova biće služen kod Centralnog spomenika u Trnovu, a za 10.30 časova na tom mjestu planirano je polaganje vijenaca.

Obraćanje zvaničnika predviđeno je za 11.00 časova, a nakon toga u 11.30 časova planiran je polazak na Rogoj, gdje će biti služen parastos kod spomenika poginulim srpskim borcima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kojić: Na Đurđevdan počelo srpsko stradanje u Podrinju na koje Zapad žmuri Kojić: Na Đurđevdan počelo srpsko stradanje u Podrinju na koje Zapad žmuri
Ni nakon 29 godina nema kazne za masakr u Medarima Ni nakon 29 godina nema kazne za masakr u Medarima
Da li se u rezoluciji pominje odsijecanje srpskih glava? Da li se u rezoluciji pominje odsijecanje srpskih glava?
Najčitanije
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    22h 40m
    0
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    18h 37m
    0
  • Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    21h 58m
    0
  • Odličnim učenicima 50 odsto jeftinije polaganje vozačkog ispita
    20h 56m
    0
  • Motociklista sletio sa puta, preminuo na putu do bolnice
    15h 16m
    0