Трново: Одржано јубиларно 10. саборско вече

03.09.2021. 19:40
0
ИЗВОР: СРНА

Традиционално саборско вече, у оквиру 15. Сабора српског изворног стваралаштва, на којем су наступила четири културно-умјетничка и пјевачка друштва, те три гуслара, одржано је вечерас у порти Храма Светог Великомученика Георгија у Трнову.

Уочи почетка саборске вечери у Храму је служен молебан, а затим је уприличена литија кроз централну улицу.

Начелник општине Трново Драгомир Гаговић рекао је новинарима да је ово друга културна манифестација, која се у овој локалној заједници одржава након једногодишње паузе изазване епидемијом вируса корона.

-Веома ми је драго што смо ове године у прилици да одржимо јубиларно 10. Саборско вече. Старије генерације држе до обичаја и традиције и настојимо да то пренесемо и на млађа поколења. Зато су овакве манифестације важне јер популаришу фолклор и изворно пјевање- нагласио је Гаговић.

Гаговић сматра да због оваквих манифестација, које су карактеристичне за српски народ, традиција неће бити угашена.

Предсједник Организационог одбора Сабора српског изворног стваралаштва Ранко Скакавац рекао је да ће се посјетиоцима вечерас представити Етно-група "Црвен цвијет" из Трнова, СКУД "Војковићи", КУД "Јањ" из Стројице код Шипова, Пјевачко друштво "Загорје" Калиновик и гуслари Милорад Чанчар, Радомир Паповић и Момир Секуловић.

Скакавац је захвалио Општинској управи Трново и начелнику Гаговићу који су и ове године помогли и подржали организацију ове манифестације.

Предсједник и умјетнички кореограф КУД-а "Јањ" Миленко Ђукић рекао је да им је задовољство што учествују на Сабору српског изворног стваралашта и што ће имати прилику да представе Јањ и своју ношњу, која је једна од најљепших, најзначајнијих и најоригиналнијих у српском фолклору.

-Представићемо нашу традицију, обичаје. Јањски крај је богат са својом културом и традицијом. Желимо да испоштујемо нашу цркву, наш крај и нашу Републику Српску, коју волимо највише- истакао је Ђукић.

Сутра у 15.00 часова у Културном центру Источно Сарајево планирано је извођење сценских обичаја, а у 18.00 часова на Тргу Србија заједничко коло и литија.

У недјељу, 5. септембра, у порти цркве у Војковићима биће одржано такмичење изворног пјевања, припремање националног јела - пите, а након тога ће бити проглашење побједника и народно весеље.

Генерални покровитељи манифестације су општина Источна Илиџа и СКУД "Војковићи", а спонзори су град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево, Трново, Министарство спољних послова Србије и Министарство просвјете и културе Србије.

Коментари 0
Повезане вијести
Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
ПСД „Трескавица“ Трново организује дружење за најмлађе суграђане 6. маја ПСД „Трескавица“ Трново организује дружење за најмлађе суграђане 6. маја
Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    21h 18m
    13
  • Преминула Вера Гргић
    3h 29m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    4h 13m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    8h 18m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    8h 22m
    2