Тужан крај великог Лазе Лазаревића

10.01.2024. 08:29
0
ИЗВОР: kaldrma.rs

О животу и дјелима нашег великог писца и љекара Лазе К. Лазаревића, данас се зна готово све. Али, то како су изгледали његови посљедњи тренуци и сама смрт, који су изазвали талас узбуђења и контоверзи у тадашњем Београду, остали су потпуна непознаница.

Хроничар Милан Јовановић Стојмировић у другој књизи Силуета старог Београда, наводи неке од интригантних гласина ондашњих Београђана, да Лазаревић у кући није имао потребну његу и мир, да је у болести био остављен самом себи, те да је преминуо лежећи непресвучен.

 Чак се и сам Стојмировић, послије наведеног дјела, пита да ли су овакве животне околности криве за то што је писац талента какав је посједовао Лаза Лазаревић, писао тако мало.

Важно је поменути да је Лаза Лазаревић живио у Београду у вријеме тзв. другог таласа институционализације, када се град из оријенталне касабе развија у модерну европску метрополу, у правом смислу те ријечи.

Примјера ради, у вријеме његовог доласка на студије 1867. године, Београд је имао 24.768 становника, док је у вријеме пишчеве смрти 1891. године било пописано 54. 249 становника.

Први утисак о Београду Лазаревић стиче у дому сестре Милке и зета, писца Милорада Поповића Шапчанина који је, између осталог, написао и један од првих грађанских романа необичног назива Сањало, у коме су описани Калемегдан, Дорћол и Варош-капија.

Град који се развија, посао љекара београдског округа – од 1881. године постаје први љекар Опште државне болнице, а од 1889. године, уз чин санитетског пуковника постаје и лични љекар краља Милана Обреновића – узимају ипак данак на крхком здрављу младог и перспективног човјека.

Посебан и неиздржив удар на осјетљиву пишчеву душу нанијеће смрт двојице синова, Кузмана и Вукана, који умиру као мала дјеца.

Породичну трагедију посебно ће тешко примити Лазаревићева супруга Полексија, ћерка Николе Христића, бившег министра унутрашњих послова и предсједника владе у четири мандата, која је са мајчине стране била праунука Томе Вучића Перишића.

Послиједње три године, од августа 1887. па све до смрти, децембра 1890. године, живио је у Хиландарској бр. 7, у кући која и данас постоји, додуше, у врло лошем стању усљед проблематичног и неријешеног правно-имовинског баласта.

Слика

Кућа у Хиландарској 7. у којој је живео и умро Лаза К. Лазаревић (Фото: kaldrma.rs)

На основу једног писма које је Лазаревићев шурак, Љубомир Н. Христић, потоњи коњички пуковник, ађутант краља Милана и краља Александра Обреновића, упутио брату Николи, описани су посљедњи дани нашег великана писане ријечи.

Наведени тужни одломци о крају једног блиставог талента српске културе преузети су из писма објављеног у трећој књизи сабраних дијела Лазе Лазаревића, у издању Гласа Подриња 1985. године, у избору др Владимира Јовичића.

“… Лаза је у кревету фактички боловао само недељу дана. Донде се све отимао, лешкарио по диванима обучен и све се као отимао од смрти, која му је давно чело главе стајала. Пре недељу дана наместили смо му његов кревет у његовој соби, тамо где му је обично стајао миндерлук.

Чим је легао у кревет, почео је рапидно опадати и то не сваког дана, но формално сваког тренутка. Долазио сам по неколико пута на дан, тако да ме увек поражавала та промена на њему. Првих дана могао је сам сести у кревет; доцније су му морали помагати, а последњих дана већ нит је могао седити, нит променути положај свога тела…”

Слика

Лаза Лазаревић са већ видљивим знацима тешке болести (Фото: kaldrma.rs)

“Тог фаталног дана супрузи је казао: ‘Путоваћемо у осам и по’. Око осам сахата доведоше децу да га пољубе у руку. Није имао моћи да им каже, али бих по очима рекао да их је познао. После тога остасмо у соби.”

 “Тада поче и ропац. Нисам никад видео да човек умире, али сам осетио да је то тај тренутак. Некакво чудновато осећање пуно тајанствености.

 Осећам сам и страх и жалост; срце ми је јако куцало, језа ме свог обузела, нешто ме је вукло да побегнем из собе безобзирце, а нешто ме је опет приковало на месту љубопитљиво да видим последњи процес Божје воље над човеком и жеља да до последњег момента видим у животу човека кога сам тако јако волио, преовладала је.”

“Лаза је превртао очима, на лицу му се указаше јаки болови, он погледа јошт једном, сигурно разумеде у чему је ствар, насмеја се и умре. Заустависмо сказаљку на сахату, – било је 8 и 45 сахата увече.”

Слика

“Дуго ломим главу шта му је значио тај осмејак; да л’ је то била вулгарна конвулсија бола, или се у том осмејку изражавала радост што га остављају муке или радост човека што прелази у бољи свет, или презрење лекара, који као да хоће рећи: шта се ви ту заносите: данас ја, сутра ћете ви!”

“Као лекар показао се до последњег тренутка: преварио се само за четврт сах. Рекао је да ће путовати у осам и по, а отпутовао је четврт сата касније. Камо лепе среће да се сасвим преварио…“

Аутор: Младен Милосављевић, писац и етнолог

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан рођен Лаза Лазаревић, љекар и приповједач На данашњи дан рођен Лаза Лазаревић, љекар и приповједач
Личност дана: Лаза Лазаревић - изузетан приповједач и љекар Личност дана: Лаза Лазаревић - изузетан приповједач и љекар
Годишњица смрти Лазе Лазаревића Годишњица смрти Лазе Лазаревића
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 16m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    10h 40m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    8h 55m
    12
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    2h 14m
    5
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    10h 34m
    0