Тужилаштво доказивало да су свјесно набављени неодговарајући респиратори

04.06.2021. 20:20
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

На суђењу федералном премијеру Фадилу Новалићу и другима за злоупотребу положаја, Тужилаштво БиХ уложило је материјалне доказе који показују да је дошло до набавке друге врсте респиратора у односу на првобитно уговорену.

На данашњем рочишту објављен је СМС извјесног Едвина Кучуковића, којим је упозорио на то да купљени респиратори могу бити опасни по живот пацијента.

Према наводима Тужилаштва БиХ, предочени су докази који се односе на закључак уговора о куповини респиратора, поступак јавне набавке, те непостојање стручног тијела у Федералној управи за цивилну заштиту које би адекватно утврдило које респираторе купити.

Тужилаштво тврди да понуда компаније “Сребрена малина”, у власништву једног од оптужених Фикрета Хоџића, није наведена у протоколу Федералне управе за цивилну заштиту 2. априла 2020. године, као ни било који други дан.

На суђењу је истакнуто да је у протоколу Федералне управе за цивилну заштиту забиљежен документ, закон о изузећу од јавних набавки.

Наглашено је да ниједна уговорна страна није регистрована за промет медицинских уређаја.

Као доказ за то приказан је и записник Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ након извршеног надзора у Федералној управи за цивилну заштиту.

Тужилаштво је указало на то да је 3. априла прошле године, када је уговор о куповини закључен, директор канцеларије Владе Федерације БиХ Хасан Ганибеговић добио СМС од Едвина Кучуковића. Није образложено ко је Кучуковић, али је објављен садржај СМС.

– Молим вас прослиједите ово до премијера. Хоћу да ми је савјест чиста у овим тешким временима. Чувајте се респиратора које сте набавили. Пацијенти умиру на тим респираторима јер долази до руптуре плућа. Овакве вам могу набавити 1.000 комада по цијени од 9.000 долара – написао је Кучуковић.

Хоџићев адвокат Мирна Авдибеговић имала је примједбу на то што Тужилаштво није навело ко је Кучуковић.

На суђењу је поновљено да је федерални министар финансија Јелка Милићевић, која је, такође, оптужена у овом предмету, знала какве документе потписује, односно да је знала да се односе на куповину респиратора.

Њен адвокат Сенка Ножица тврдила је да нигдје у документима није наведено да је ријеч о куповини респиратора, већ само да је наведена цијена куповине.

Тужилаштво је данас уложило и доказе који показују новчане трансакције за набавку респиратора, а међу њима је фактура од 14. јула из Федералне управе за цивилну заштиту за набавку респиратора “ACM812” у износу од 10.530.000 КМ.

Наставак суђења је 16. Јуна.

Коментари 0
Повезане вијести
Новалић почео издржавање казне у затвору у Војковићима Новалић почео издржавање казне у затвору у Војковићима
Фадил Новалић још није отишао у затвор у Војковиће Фадил Новалић још није отишао у затвор у Војковиће
Фикрет Хоџић отишао у затвор у Војковиће Фикрет Хоџић отишао у затвор у Војковиће
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    16h 45m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    18h 0m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    23h 51m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    22h 18m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    13h 53m
    0