Тужиоци не чују ратне покличе

13.01.2023. 11:01
3
ИЗВОР: glassrpske.com

Бошњачка удружења, поново окупљена у Бужиму, из којег су и овог пута одјекивали покличи “Алаху екбер” и увреде на рачун српског народа те Републике Српске, доказ су да појединци не желе суживот, а крајње вријеме је да на овакве поруке одреагује и Тужилаштво БиХ, али и међународна заједница.

Поручили су то јуче представници српског народа у ФБиХ и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата у Републици Српској након што су на друштвеним мрежама и овог јануара осванули снимци из тог града у ФБиХ, готово идентични као и лани у исто вријеме, након чега је отворена истрага у Тужилаштву БиХ.

Марш за обиљежавање годишњице акције “Муња”, који је протеклих година наишао на велику осуду, је поновљен. Окупљени ратни ветерани с ратним заставама узвикивали су ратне повике, а и ове године, када су обиљежили 30 година од акције, примјетан је био и већи број дјеце која су носила зелене беретке и заставе.

Код спомен-обиљежја су, како су пренијели тамошњи медији, били и градоначелник Босанске Крупе Армин Халитовић, министар за борачка питања у Влади УСК Самир Јашарагић, као и начелник општине Бужим Мерсудин Нанић који је то обиљежавање називао достојанственим.

Снимци су објављени на “Фејсбук” страници Удружења “Нанићеви Бужимљани”, а предсједник Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић је рекао да је окупљање у Бужиму потврда понашања Бошњака, не само у том мјесту већ и у другим дијеловима ФБиХ.

- Кажњавање таквих скупова било би најбоља превентива. Ово окупљање потврђује да у ФБиХ живи идеја да је дозвољено убијати и протјеривати Србе са њихових вјековних огњишта - оцијенио је Којић.

Бошњаци, подвукао је, на тај начин производе трауму код српских логораша и породица које су под тим покличем претрпјеле најгоре тортуре.

- Под тим покличима су и одсијецане српске главе на озренско-возућком ратишту и убијани Срби у рату у БиХ - истакао је Којић.

Предсједница републичког Удружења жена жртава рата Божица Живковић Рајилић затражила је од правосуђа да хитно процесуира одговорне који су у Бужиму, на скупу бошњачких удружења, узвикивали ратне поруке и увреде на рачун Републике Српске и Срба.

- Да је неко процесуиран, ово се не би понављало - рекла је Живковић Рајилић.

Предсједник сребреничке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић подсјетио је да је прошле године поднио кривичну пријаву због тих појава, али да се суд до данас није огласио. Породице траже од Суда БиХ писмени одговор докле се стигло са пријавом.

- Експресно би реаговали да су којим случајем Срби били тужени - оцијенио је Којић.

Декан Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић је нагласио да није ријеч о појави која је први пут виђена на политичко-безбједносној сцени БиХ, али да се и овај пут показало да је ријеч о двоструким стандардима представника такозване међународне заједнице.

- Када је ријеч о манифестацијама које организују званичне институције Републике Српске попут свечаног дефилеа поводом 9. јануара, онда су очи сарајевске јавности и међународне заједнице, односно британске и америчке амбасаде и ОХР-а, широм отворених зјеница како би се позвало на санкционисање свега оног што, по њима, није у реду - истакао је Ћеранић.

Запаљене светиње

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић рекао је да је циљ окупљања у Бужиму застрашивање малобројних Срба који су се тамо вратили након рата или имају такву намјеру, те позвао надлежне да процесуирају одговорне.

- На територији садашње Крупе и оне која данас припада Бужиму имали смо села Ивањска, Главица и Бањани. Запамтили су Бужимску бригаду по великим злочинима, нарочито 1995. Запаљени су сви православни храмови на територији Унско-санског кантона, укупно њих 38 - рекао је Радановић.

Пише: Ведрана Кулага Симић

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Анонимно 13.01.2023. 17:08
    što brišete komentare novinarčići? Pitao sam, LICEMJERI, zašto može “za krst, za krst”, a “allahu ekber” ne moze?
  • Generic placeholder image
    Анонимно 13.01.2023. 13:19
    @Skijaš e hvala sto si potvrdio licemjerstvo, retardinjo. I onda vi mesto moralisete hahahaahha
  • Generic placeholder image
    Skijaš 13.01.2023. 13:16
    Može
Повезане вијести
Рамиз Дрековић остаје на слободи, потврђена ослобађајућа пресуда Рамиз Дрековић остаје на слободи, потврђена ослобађајућа пресуда
Прекршајни налог за истицање ратне заставе такозване Армије БиХ у Источном Новом Сарајеву Прекршајни налог за истицање ратне заставе такозване Армије БиХ у Источном Новом Сарајеву
Ратна застава такозване Армије РБиХ истакнута на возилу у Источном Сарајеву (ФОТО) Ратна застава такозване Армије РБиХ истакнута на возилу у Источном Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    2h 52m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    23h 59m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    9h 58m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    8h 25m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    4h 7m
    0