Tužioci ne čuju ratne pokliče

13.01.2023. 11:01
3
IZVOR: glassrpske.com

Bošnjačka udruženja, ponovo okupljena u Bužimu, iz kojeg su i ovog puta odjekivali pokliči “Alahu ekber” i uvrede na račun srpskog naroda te Republike Srpske, dokaz su da pojedinci ne žele suživot, a krajnje vrijeme je da na ovakve poruke odreaguje i Tužilaštvo BiH, ali i međunarodna zajednica.

Poručili su to juče predstavnici srpskog naroda u FBiH i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata u Republici Srpskoj nakon što su na društvenim mrežama i ovog januara osvanuli snimci iz tog grada u FBiH, gotovo identični kao i lani u isto vrijeme, nakon čega je otvorena istraga u Tužilaštvu BiH.

Marš za obilježavanje godišnjice akcije “Munja”, koji je proteklih godina naišao na veliku osudu, je ponovljen. Okupljeni ratni veterani s ratnim zastavama uzvikivali su ratne povike, a i ove godine, kada su obilježili 30 godina od akcije, primjetan je bio i veći broj djece koja su nosila zelene beretke i zastave.

Kod spomen-obilježja su, kako su prenijeli tamošnji mediji, bili i gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović, ministar za boračka pitanja u Vladi USK Samir Jašaragić, kao i načelnik opštine Bužim Mersudin Nanić koji je to obilježavanje nazivao dostojanstvenim.

Snimci su objavljeni na “Fejsbuk” stranici Udruženja “Nanićevi Bužimljani”, a predsjednik Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić je rekao da je okupljanje u Bužimu potvrda ponašanja Bošnjaka, ne samo u tom mjestu već i u drugim dijelovima FBiH.

- Kažnjavanje takvih skupova bilo bi najbolja preventiva. Ovo okupljanje potvrđuje da u FBiH živi ideja da je dozvoljeno ubijati i protjerivati Srbe sa njihovih vjekovnih ognjišta - ocijenio je Kojić.

Bošnjaci, podvukao je, na taj način proizvode traumu kod srpskih logoraša i porodica koje su pod tim pokličem pretrpjele najgore torture.

- Pod tim pokličima su i odsijecane srpske glave na ozrensko-vozućkom ratištu i ubijani Srbi u ratu u BiH - istakao je Kojić.

Predsjednica republičkog Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić zatražila je od pravosuđa da hitno procesuira odgovorne koji su u Bužimu, na skupu bošnjačkih udruženja, uzvikivali ratne poruke i uvrede na račun Republike Srpske i Srba.

- Da je neko procesuiran, ovo se ne bi ponavljalo - rekla je Živković Rajilić.

Predsjednik srebreničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić podsjetio je da je prošle godine podnio krivičnu prijavu zbog tih pojava, ali da se sud do danas nije oglasio. Porodice traže od Suda BiH pismeni odgovor dokle se stiglo sa prijavom.

- Ekspresno bi reagovali da su kojim slučajem Srbi bili tuženi - ocijenio je Kojić.

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić je naglasio da nije riječ o pojavi koja je prvi put viđena na političko-bezbjednosnoj sceni BiH, ali da se i ovaj put pokazalo da je riječ o dvostrukim standardima predstavnika takozvane međunarodne zajednice.

- Kada je riječ o manifestacijama koje organizuju zvanične institucije Republike Srpske poput svečanog defilea povodom 9. januara, onda su oči sarajevske javnosti i međunarodne zajednice, odnosno britanske i američke ambasade i OHR-a, širom otvorenih zjenica kako bi se pozvalo na sankcionisanje svega onog što, po njima, nije u redu - istakao je Ćeranić.

Zapaljene svetinje

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović rekao je da je cilj okupljanja u Bužimu zastrašivanje malobrojnih Srba koji su se tamo vratili nakon rata ili imaju takvu namjeru, te pozvao nadležne da procesuiraju odgovorne.

- Na teritoriji sadašnje Krupe i one koja danas pripada Bužimu imali smo sela Ivanjska, Glavica i Banjani. Zapamtili su Bužimsku brigadu po velikim zločinima, naročito 1995. Zapaljeni su svi pravoslavni hramovi na teritoriji Unsko-sanskog kantona, ukupno njih 38 - rekao je Radanović.

Piše: Vedrana Kulaga Simić

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Anonimno 13.01.2023. 17:08
    što brišete komentare novinarčići? Pitao sam, LICEMJERI, zašto može “za krst, za krst”, a “allahu ekber” ne moze?
  • Generic placeholder image
    Anonimno 13.01.2023. 13:19
    @Skijaš e hvala sto si potvrdio licemjerstvo, retardinjo. I onda vi mesto moralisete hahahaahha
  • Generic placeholder image
    Skijaš 13.01.2023. 13:16
    Može
Povezane vijesti
Ramiz Dreković ostaje na slobodi, potvrđena oslobađajuća presuda Ramiz Dreković ostaje na slobodi, potvrđena oslobađajuća presuda
Prekršajni nalog za isticanje ratne zastave takozvane Armije BiH u Istočnom Novom Sarajevu Prekršajni nalog za isticanje ratne zastave takozvane Armije BiH u Istočnom Novom Sarajevu
Ratna zastava takozvane Armije RBiH istaknuta na vozilu u Istočnom Sarajevu (FOTO) Ratna zastava takozvane Armije RBiH istaknuta na vozilu u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    10h 58m
    0
  • Krađa u Palama
    9h 16m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    23h 35m
    2
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    5h 43m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    8h 31m
    0