Тзв. косовска полиција ометала рад српских новинара у Липљану

14.07.2023. 17:06
0
ИЗВОР: srna.rs

Удружење новинара Србије /УНС/ са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије изразило је протест зато што је тзв. косовска полиција забранила новинарима српских редакција снимање кућа из којих су током литије и обиљежавања славе Свети врачи у селу Крајиште, код Липљана, пуштане националистичке пјесме, којима се провоцирају Срби.

У току литургије и литије око цркве, из оближњих албанских кућа чула се гласна музика којом су мјештани Албанци провоцирали Србе повратнике и вјернике окупљене у храму, саопштено је из УНС-а.

Када су новинарске екипе покушале да сниме кућу из које је са разгласа пуштана музика, припадници тзв. косовске полиције су их спречавали у томе.

Новинар портала "Грачаница онлајн" и дописник телевизија "Прва" Ана Марковић рекла је за УНС да тзв. косовска полиција није дала новинарима да сниме кућу из које су пуштане националистичке пјесме које величају Адема Јашарија и такозвану ОВК.

- `Шефе, не смеш да снимаш, то је приватна кућа` рекао нам је један од полицајаца, а потом руком показао да камере окренемо на другу страну - рекла је Марковићева.

Сниматељ "КиМ радија" Бојан Ћирковић истакао је да су их полицајци легитимисали док су узимали изјаве испред цркве од присутних.

- Пришао је униформисани и полицајац у цивилу. Питали су нас за који медиј радимо, који су још медији присутни и то записали - објаснио је за УНС Ћирковић.

УНС и Друштво новинара Косова и Метохије истичу да је у јавном интересу снимање људи и објеката из којих се крши јавни ред и мир, без обзира у чијем је власништву објекат.

Ова новинарска удружења су упутила позив да престану притисци на новинаре српских редакција и да им се омогући несметано обављање новинарског посла.

УНС и Друштво новинара Косова и Метохије траже од међународних и косовских институција да се утврди одговорност полицајаца који су спречавали новинаре да раде свој посао.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    2h 34m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    22h 43m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    23h 48m
    4
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 18m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    17h 31m
    0