Tzv. kosovska policija ometala rad srpskih novinara u Lipljanu

14.07.2023. 17:06
0
IZVOR: srna.rs

Udruženje novinara Srbije /UNS/ sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije izrazilo je protest zato što je tzv. kosovska policija zabranila novinarima srpskih redakcija snimanje kuća iz kojih su tokom litije i obilježavanja slave Sveti vrači u selu Krajište, kod Lipljana, puštane nacionalističke pjesme, kojima se provociraju Srbi.

U toku liturgije i litije oko crkve, iz obližnjih albanskih kuća čula se glasna muzika kojom su mještani Albanci provocirali Srbe povratnike i vjernike okupljene u hramu, saopšteno je iz UNS-a.

Kada su novinarske ekipe pokušale da snime kuću iz koje je sa razglasa puštana muzika, pripadnici tzv. kosovske policije su ih sprečavali u tome.

Novinar portala "Gračanica onlajn" i dopisnik televizija "Prva" Ana Marković rekla je za UNS da tzv. kosovska policija nije dala novinarima da snime kuću iz koje su puštane nacionalističke pjesme koje veličaju Adema Jašarija i takozvanu OVK.

- `Šefe, ne smeš da snimaš, to je privatna kuća` rekao nam je jedan od policajaca, a potom rukom pokazao da kamere okrenemo na drugu stranu - rekla je Markovićeva.

Snimatelj "KiM radija" Bojan Ćirković istakao je da su ih policajci legitimisali dok su uzimali izjave ispred crkve od prisutnih.

- Prišao je uniformisani i policajac u civilu. Pitali su nas za koji medij radimo, koji su još mediji prisutni i to zapisali - objasnio je za UNS Ćirković.

UNS i Društvo novinara Kosova i Metohije ističu da je u javnom interesu snimanje ljudi i objekata iz kojih se krši javni red i mir, bez obzira u čijem je vlasništvu objekat.

Ova novinarska udruženja su uputila poziv da prestanu pritisci na novinare srpskih redakcija i da im se omogući nesmetano obavljanje novinarskog posla.

UNS i Društvo novinara Kosova i Metohije traže od međunarodnih i kosovskih institucija da se utvrdi odgovornost policajaca koji su sprečavali novinare da rade svoj posao.

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom
Obilježen Đurđevdan u Prizrenu Obilježen Đurđevdan u Prizrenu
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    21h 18m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    22h 51m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    19h 17m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    21h 30m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    11h 59m
    4