У БиХ их је преко 200.000: Славите ли Свјетски дан самаца?

12.11.2023. 11:57
0
ИЗВОР: katera.news

Свјетски дан самаца, који се прославља 11. новембра, међународни је празник који слави љепоту самачкога живота.

И управо овај празник је прилика да прославимо љубав према пријатељима, породици и, прије свега – себи.

Дан самаца је започео као неформална прослава на кинеским универзитету у Нањингу 1993. године. Четворица студента је, како би разбила монотонију самачкога студентског живота, одлучила да изађе 11. 11. и тако прослави то што су самци.

Овај датум је изабран због чињенице да број 1 симболизује појединца.

Иницијатива се брзо проширила међу осталим студентима, а с временом и међу остатком кинеског друштва, а врло брзо је стекао и међународну популарност.

Протеклих година је прослава постала комерцијализована, па потрошачи широм Кине користе овај дан за куповину, а многе компаније нуде попусте и посебне понуде како би привукле купце.

Број самаца у БиХ, према пољедњем попису становника, износио је 217.613, док их је, према попису из 1991. године, било 130.222.

Увријежено је мишљење да је живот у вези или браку квалитетнији од самачког живота, односно да брак човјеку пружа више задовољства од самоће. Бројна психолошка и социолошка истраживања задњих година указују да то и није баш тако. Судећи по студијама, људи који ступе у брак не завршавају аутоматски сретнији или психички здравији него кад су били самци. Брак може друштвено ограничити људе, те не представља увијек сретан исход, како се уобичајено мисли.

Амерички социолог Ерик Клиненберг доказао је да је самачки живот често бољи од живота с партнером, јер су самци, како каже, укљученији у разне друштвене догађаје, те су ментално здравији. У својој књизи Going Solo: Extraordinary Rise and Surprising Appeal of Living Alone Клиненберг наводи и да у данашњем модерном времену многи, без обзира на доб, бирају бити сами јер се нерадо одричу своје слободе, а не јер су, како се често у друштву тумачи, остављени, напуштени или нежељени.

Амерички социолози Наталиа Саркистан и Наоми Герстел тако у студији под насловом "Да ли самачки живот изолује или интегрира? Испитивање повезаности између брачног статуса и веза с родбином, пријатељима и комшијама", објављеном 2015. у часопису "Journal of Social and Personal Relationships", доказују да самци, без обзира је ли ријеч о женама или мушкарцима, имају снажније и разгранатије друштвене везе.

Оно што је очигледно је чињеница да све више људи живе сами, што потврђују и међународне статистике: према подацима британског Уреда за националну статистику, у Британији је 2015. живјело 16,2 милиона самаца и 23,7 милиона ожењених људи, док је 2002. било забиљежено 12,5 милиона самаца и 23 милиона ожењених. Дакле, у тих десетак година број ожењених је стагнирао или порастао тек незнатно, док је број самаца скочио чак за четвртину.

Коментари 0
Повезане вијести
Катерини приједлози књига за ову седмицу Катерини приједлози књига за ову седмицу
Катерин приједлог књиге за ову седмицу Катерин приједлог књиге за ову седмицу
Наш приједлог књига за читање Наш приједлог књига за читање
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    15h 52m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    14h 47m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    9h 35m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    10h 41m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    19h 9m
    0