У четвртак парастос убијеним Србима из Брежана

28.06.2022. 10:13
0
ИЗВОР: srna.rs

Парастос за 32 убијених Срба из сребреничког села Брежани биће служен у четвртак, 30. јуна, када се навршава 30 година од њихове погибије и страдања овог села.

Парастос ће бити служен у 11.00 часова код спомен-обиљежја у Брежанима, гдје ће бити прислужене свијеће за покој душа погинулих, положено цвијеће и одата почаст настрадалим.

Обиљежавање 30 година од страдања Срба у Брежанима организује Одбор за обиљежавање значајних датума страдања српског народа Сребренице са преживјелим становницима и члановима породица настрадалих Срба из тог села.

Настављајући етничко чишћење српског становништва, започето у априлу 1992. године, муслиманске снаге из Сребренице и околних села су трагичног 30. јуна те године, у рану зору, упале у ово село и починиле стравичан масакр над мјештанима убијајући све што су стигле.

Нису остављали у животу ни цивиле и непокретне и глувонијеме које су убијали и палили у кућама и на спавању.

Неки мјештани су ухваћени живи, масакрирани и запаљени, а село је опљачкано и попаљено. Тијела Достане и глувонијеме Крстине Лазић, које су тада нестале, још нису пронађена. Није преживио нико од мјештана који су тог јутра живи заробљени.

Преживјели су само они који су захваљујући познавању терена и раштрканости кућа у селу, под окриљем ноћи и магле, успјели побјећи у оближње шумарке и сакрити се у траву, лозу, остругу и бујад.

Тако сакривени гледали су свирепа убиства недужног становништва. Заробљени су мучени, масакрирани и спаљивани, умирући у највећим мукама.

Најстарија жртва тог масакра био је осамдесетосмогодишњи Станко Милошевић, а најмлађа петнаестогодишњи Љубомир Јосиповић. Међу убијенима било је пет жена.

За злочин над мјештанима Брежана, као и за све друге масовне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу, још нико није одговарао.

Иако постоје бројни докази па и преживјели свједоци, који су гледали и препознали неке починиоце злочина и спремни су да испричају ко је и на који начин вршио тортуре и масакрирао заробљене Србе, већином цивиле из Брежана, Тужилаштво и Суд БиХ не позивају их да свједоче нити покрећу истрагу против починилаца.

Већи број тада запаљених српских кућа у Брежанима још није обновљен и њихови власници ни након 30 година немају гдје да се врате.

Коментари 0
Повезане вијести
Још се чека правда за српске жртве из Подравања Још се чека правда за српске жртве из Подравања
У Сребреници се тражи још 49 несталих Срба - 34 цивила и 15 војника У Сребреници се тражи још 49 несталих Срба - 34 цивила и 15 војника
Ђаци на базару прикупљали новац за Тијану Радовић Ђаци на базару прикупљали новац за Тијану Радовић
Најчитаније
 • Лица ухапшена због дроге у Источном Сарајеву
  6h 39m
  1
 • Страдао деветогодишњи дјечак
  5h 20m
  0
 • Произвођачи романијског кајмака спремни за предстојеће сајмове
  22h 1m
  0
 • Основцима у Источној Илиџи представљена “Чаробна књига” Јелене Глишић (ФОТО)
  20h 56m
  0
 • Рогатица: Подршка произвођачима млијека у проширењу сточног фонда
  22h 40m
  0