У четвртак парастос убијеним Србима из Брежана

28.06.2022. 10:13
0
ИЗВОР: srna.rs

Парастос за 32 убијених Срба из сребреничког села Брежани биће служен у четвртак, 30. јуна, када се навршава 30 година од њихове погибије и страдања овог села.

Парастос ће бити служен у 11.00 часова код спомен-обиљежја у Брежанима, гдје ће бити прислужене свијеће за покој душа погинулих, положено цвијеће и одата почаст настрадалим.

Обиљежавање 30 година од страдања Срба у Брежанима организује Одбор за обиљежавање значајних датума страдања српског народа Сребренице са преживјелим становницима и члановима породица настрадалих Срба из тог села.

Настављајући етничко чишћење српског становништва, започето у априлу 1992. године, муслиманске снаге из Сребренице и околних села су трагичног 30. јуна те године, у рану зору, упале у ово село и починиле стравичан масакр над мјештанима убијајући све што су стигле.

Нису остављали у животу ни цивиле и непокретне и глувонијеме које су убијали и палили у кућама и на спавању.

Неки мјештани су ухваћени живи, масакрирани и запаљени, а село је опљачкано и попаљено. Тијела Достане и глувонијеме Крстине Лазић, које су тада нестале, још нису пронађена. Није преживио нико од мјештана који су тог јутра живи заробљени.

Преживјели су само они који су захваљујући познавању терена и раштрканости кућа у селу, под окриљем ноћи и магле, успјели побјећи у оближње шумарке и сакрити се у траву, лозу, остругу и бујад.

Тако сакривени гледали су свирепа убиства недужног становништва. Заробљени су мучени, масакрирани и спаљивани, умирући у највећим мукама.

Најстарија жртва тог масакра био је осамдесетосмогодишњи Станко Милошевић, а најмлађа петнаестогодишњи Љубомир Јосиповић. Међу убијенима било је пет жена.

За злочин над мјештанима Брежана, као и за све друге масовне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу, још нико није одговарао.

Иако постоје бројни докази па и преживјели свједоци, који су гледали и препознали неке починиоце злочина и спремни су да испричају ко је и на који начин вршио тортуре и масакрирао заробљене Србе, већином цивиле из Брежана, Тужилаштво и Суд БиХ не позивају их да свједоче нити покрећу истрагу против починилаца.

Већи број тада запаљених српских кућа у Брежанима још није обновљен и њихови власници ни након 30 година немају гдје да се врате.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на смрт шестогодишње Биљане Николић - рана која не зараста Сјећање на смрт шестогодишње Биљане Николић - рана која не зараста
Убиство судије Илића Убиство судије Илића
Милановић: Заклали ми мајку која је вјеровала у добро у људима Милановић: Заклали ми мајку која је вјеровала у добро у људима
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 55m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 54m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 30m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 51m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 34m
    9