U četvrtak parastos ubijenim Srbima iz Brežana

28.06.2022. 10:13
0
IZVOR: srna.rs

Parastos za 32 ubijenih Srba iz srebreničkog sela Brežani biće služen u četvrtak, 30. juna, kada se navršava 30 godina od njihove pogibije i stradanja ovog sela.

Parastos će biti služen u 11.00 časova kod spomen-obilježja u Brežanima, gdje će biti prislužene svijeće za pokoj duša poginulih, položeno cvijeće i odata počast nastradalim.

Obilježavanje 30 godina od stradanja Srba u Brežanima organizuje Odbor za obilježavanje značajnih datuma stradanja srpskog naroda Srebrenice sa preživjelim stanovnicima i članovima porodica nastradalih Srba iz tog sela.

Nastavljajući etničko čišćenje srpskog stanovništva, započeto u aprilu 1992. godine, muslimanske snage iz Srebrenice i okolnih sela su tragičnog 30. juna te godine, u ranu zoru, upale u ovo selo i počinile stravičan masakr nad mještanima ubijajući sve što su stigle.

Nisu ostavljali u životu ni civile i nepokretne i gluvonijeme koje su ubijali i palili u kućama i na spavanju.

Neki mještani su uhvaćeni živi, masakrirani i zapaljeni, a selo je opljačkano i popaljeno. Tijela Dostane i gluvonijeme Krstine Lazić, koje su tada nestale, još nisu pronađena. Nije preživio niko od mještana koji su tog jutra živi zarobljeni.

Preživjeli su samo oni koji su zahvaljujući poznavanju terena i raštrkanosti kuća u selu, pod okriljem noći i magle, uspjeli pobjeći u obližnje šumarke i sakriti se u travu, lozu, ostrugu i bujad.

Tako sakriveni gledali su svirepa ubistva nedužnog stanovništva. Zarobljeni su mučeni, masakrirani i spaljivani, umirući u najvećim mukama.

Najstarija žrtva tog masakra bio je osamdesetosmogodišnji Stanko Milošević, a najmlađa petnaestogodišnji Ljubomir Josipović. Među ubijenima bilo je pet žena.

Za zločin nad mještanima Brežana, kao i za sve druge masovne zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju, još niko nije odgovarao.

Iako postoje brojni dokazi pa i preživjeli svjedoci, koji su gledali i prepoznali neke počinioce zločina i spremni su da ispričaju ko je i na koji način vršio torture i masakrirao zarobljene Srbe, većinom civile iz Brežana, Tužilaštvo i Sud BiH ne pozivaju ih da svjedoče niti pokreću istragu protiv počinilaca.

Veći broj tada zapaljenih srpskih kuća u Brežanima još nije obnovljen i njihovi vlasnici ni nakon 30 godina nemaju gdje da se vrate.

Komentari 0
Povezane vijesti
Služen parastos za 24 svirepo ubijena srpska civila Služen parastos za 24 svirepo ubijena srpska civila
Četvrti bataljon Vojne policije VRS – golobradi mladići na braniku otadžbine (FOTO) Četvrti bataljon Vojne policije VRS – golobradi mladići na braniku otadžbine (FOTO)
Čuvati slavnu istoriju Sarajevsko-romanijskog korpusa (FOTO) Čuvati slavnu istoriju Sarajevsko-romanijskog korpusa (FOTO)
Najčitanije
 • Poznato zdravstveno stanje ranjenog u pucnjavi u Sokocu
  23h 25m
  0
 • Više lica privredeno zbog pucnjave u Sokocu, razmatra se pritvor za jednog osumnjičenog
  19h 15m
  3
 • Saobraćajna nezgoda u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
  10h 22m
  4
 • Karić novi direktor DKPT-a, Todorović Instituta za standardizaciju BiH
  13h 4m
  1
 • Tomislav Tomo Veljančić - komandant Prvog dobrovoljačkog puka "Savo Derikonja"
  12h 31m
  0