У четвртак у Палама ретроспектива филмова Миодрага Таране

24.09.2024. 13:07
0
ИЗВОР: katera.news

У склопу програма „Дани европске баштине“ Кинотека Републике Српске организује ретроспективу филмова Миодрага Таране, пионира филмске умјетности Републике Српске.

Програм ће се одржати 26. септембра у Културно-спортском центру Пале са почетком од 19.00 часова.

Миодраг Тарана почео је да се бави филмом још као средњошколац у родном Требињу, снимајући филмове на осмомилиметарској филмској траци. Завршио је студије археологије у Београду током којих се прикључио Академском Кино Клубу. Тада се упознао са Мирком Аврамовићем са којим је реализовао филм „Од мене до тебе“ (1972). После студија, отишао је у Сарајево гдје је радио 15 година као редитељ на телевизији Сарајево, све до почетка рата у БиХ. Тада је отишао на Пале, гдје је учествовао у формирању Српске радио телевизије (Канала С), садашње Радио телевизије Републике Српске.

Почетком јула 1992. године основао је Јавно предузеће Републике Српске „Срна филм“ и био његов први директор. Из „Срна филма“ , 2008. године, настала је Кинотека Републике Српске. У ратном периоду снимио је „Љето сам провео“ и „Мир у Јањи“, прве међународно награђене филмове Републике Српске.

Погинуо је 1993. године у саобраћајној несрећи у Новом Саду.

Коментари 0
Повезане вијести
Полно насиље над дјететом: Врховни суд РС укинуо ослобађајућу пресуду Полно насиље над дјететом: Врховни суд РС укинуо ослобађајућу пресуду
Ухапшена лица због крађе у Источној Илиџи Ухапшена лица због крађе у Источној Илиџи
Шта доноси нацрт измјена Закона о комуналној полицији Српске? Шта доноси нацрт измјена Закона о комуналној полицији Српске?
Најчитаније
  • Требевић постаје центар медицинског туризма
    19h 17m
    0
  • Промоција романа „Пиши, добри мој Нектарије“ Маријане Петронић 26. септембра у Источном Сарајеву
    5h 4m
    0
  • Шта доноси нацрт измјена Закона о комуналној полицији Српске?
    3h 41m
    0
  • Отпочети радови на обнови и уређењу Светосавског дома Храма Светог великомученика Прокопија у Високом
    20h 45m
    1
  • Ухапшена лица због крађе у Источној Илиџи
    1h 18m
    0