U četvrtak u Palama retrospektiva filmova Miodraga Tarane

24.09.2024. 13:07
0
IZVOR: katera.news

U sklopu programa „Dani evropske baštine“ Kinoteka Republike Srpske organizuje retrospektivu filmova Miodraga Tarane, pionira filmske umjetnosti Republike Srpske.

Program će se održati 26. septembra u Kulturno-sportskom centru Pale sa početkom od 19.00 časova.

Miodrag Tarana počeo je da se bavi filmom još kao srednjoškolac u rodnom Trebinju, snimajući filmove na osmomilimetarskoj filmskoj traci. Završio je studije arheologije u Beogradu tokom kojih se priključio Akademskom Kino Klubu. Tada se upoznao sa Mirkom Avramovićem sa kojim je realizovao film „Od mene do tebe“ (1972). Posle studija, otišao je u Sarajevo gdje je radio 15 godina kao reditelj na televiziji Sarajevo, sve do početka rata u BiH. Tada je otišao na Pale, gdje je učestvovao u formiranju Srpske radio televizije (Kanala S), sadašnje Radio televizije Republike Srpske.

Početkom jula 1992. godine osnovao je Javno preduzeće Republike Srpske „Srna film“ i bio njegov prvi direktor. Iz „Srna filma“ , 2008. godine, nastala je Kinoteka Republike Srpske. U ratnom periodu snimio je „Ljeto sam proveo“ i „Mir u Janji“, prve međunarodno nagrađene filmove Republike Srpske.

Poginuo je 1993. godine u saobraćajnoj nesreći u Novom Sadu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Polno nasilje nad djetetom: Vrhovni sud RS ukinuo oslobađajuću presudu Polno nasilje nad djetetom: Vrhovni sud RS ukinuo oslobađajuću presudu
Uhapšena lica zbog krađe u Istočnoj Ilidži Uhapšena lica zbog krađe u Istočnoj Ilidži
Šta donosi nacrt izmjena Zakona o komunalnoj policiji Srpske? Šta donosi nacrt izmjena Zakona o komunalnoj policiji Srpske?
Najčitanije
  • Trebević postaje centar medicinskog turizma
    19h 24m
    0
  • Promocija romana „Piši, dobri moj Nektarije“ Marijane Petronić 26. septembra u Istočnom Sarajevu
    5h 11m
    0
  • Šta donosi nacrt izmjena Zakona o komunalnoj policiji Srpske?
    3h 48m
    0
  • Otpočeti radovi na obnovi i uređenju Svetosavskog doma Hrama Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom
    20h 52m
    1
  • Uhapšena lica zbog krađe u Istočnoj Ilidži
    1h 25m
    0