У Црној Гори промјене, у БиХ још дубље подјеле

04.04.2023. 20:15
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Јаков Милатовић нови је предсједник Црне Горе чиме је најдуговечнији црногорски функционер Мило Ђукановић, који је три деценије био алфа и омега у политичком животу те државе, послан у политичку пензију.

За грађане Црне Горе је све јасно гласали су за промјене, а на чело државе довели су младог, образованог човјека, који је магистрирао на Оксфорду и говори три страна језика, те иза себе нема ниједну мрљу у биографији.

– Нека нам је са срећом побједа помирене Црне Горе. Остављамо прошлост у прошлости, снажно закорачујемо у будућност. Ми смо вечерас сви заједно рекли да Црна Гора иде ка богатству, једнакости, ка земљи правде, повјерења и заједништва, ка европској Црној Гори – биле су прве ријечи новог црногорског предсједника.

Рад на помирењу

Тиме је јасно дао до знања да ће, за разлику од Ђукановића који је водио политику унутрашњег раздора, Милатовић радити на унутрашњем помирењу и једнакости свих грађана Црне Горе. С друге стране, када је у питању спољна политика, Милатовић жели добре односе с државама у региону, те улазак Црне Горе у ЕУ.

Избором Милатовића грађани су рекли “не” наставку владавине истих људи и партија који су ту државу одвели у сиромаштво и допринијели бржем расељавању становништва, а сталним измишљањем унутрашњих и вањских непријатеља подијелили властите грађане на издајнике и патриоте.

Аналитичари истичу да су ови избори показали да је грађанима „догорјело до ноката“ и да желе корјените промјене. Додају да Ђукановићевом паду није допринео само сукоб са СПЦ, јер су против његове владавине устали и бројни Црногорци, али и националне мањине, што се најбоље може илустровати податком да је за Милатовића гласало 62 одсто грађана те земље.

Дакле, јасно је шта су грађани Црне Горе жељели и шта су добили, а шта од тих избора и коначног резултата има Босна и Херцеговина? Шта ће Милатовићева побједа донијети БиХ и Српској, односно да ли ће се ишта промијенити у односу на владавину Мила Ђукановића?

Бошњаци навијали за Милу

Ако би се судило по подршци коју су један и други кандидат имали од политичара, појединих аналитичара, али и грађана Босне и Херцеговине, могло би се закључити да су ово били историјски избори, не за Црну Гору, већ за Босну и Херцеговину. Бар тако су се понашали поједини бошњачки политичари који су навијачки бодрили Ђукановића, уз поруке како би његов пораз значио крај за Црну Гору.

Дио сарајевске јавности, аналитичара и политичара отворено су навијали за Ђукановића, „савјетујући“ Црногорцима за кога да гласају.

Да апсурд буде већи, поруке за кога грађани Црне Горе требају да гласају слали су управо они политичари који најчешће оптужују дипломате и политичаре других земаља, који не подржавају њихову политичку агенду, за мијешање у унутрашње ствари у БиХ.


Пораз Ђукановића дио јавности и политичара у Сарајеву доживјели су као властити, тврдећи како то значи крај „грађанске Црне Горе“, а неки су отишли и корак даље наводећи како ће „Милатовић извести Црну Гору из НАТО, уништити црногорску државност и прикључити ју српском свијету”.

Први избор им био Мандић

И док су сарајевски политичари подржавали Ђукановића, политичари из Бањалуке су махом пружали подршку прво предсједнику Нове српске демократије (НСД) Андрији Мандићу, попут лидера СНСД, УС и СП, Милорада Додика, Ненада Стевандића и Петра Ђокића, а након што он није прошао у други круг било је јасно да ће подршку имати Милатовић у односу на Ђукановића.

Честитке Милатовићу на побједи јуче и прекјуче су упутили скоро сви лидери партија из Српске.

Политички аналитичар и универзитетски професор Драго Вуковић истиче да је побједа Милатовића у првом реду најважнија за Црну Гору, јер се десила промјена вишедеценијске власти једног човјека.

Замор политичког система

То се, како појашњава он, дешава увијек када дође до замора политичког система јер је у демократским друштвима ненормално да постоје дуготрајне владавине.

Вуковић каже да Ђукановића већ упоређују с Јосипом Брозом Титом. То је, додаје он, невјероватна владавина у посткомунизму.

– Смјењивост власти је једна од основних карактеристика демократских друштава, и то се сада десило у Црној Гори. Грађани ове државе су се на изборима у недјељу опредјељивали против Ђукановића. Није им било толико важно ко је на другој страни колико им је било важно да Ђукановић оде – сматра Вуковић.

Он истиче да је на чело Црне Горе дошао млад лидер који преферира, прије свега, модерне трендове, црногорско јединство, европску Црну Гору и добре односе са земљама бивше Југославије. Вуковић подсјећа да је Милатовић најавио да му је један од приоритета нормализација односа са свим државама.

Фрустрације

Оно што није добро везано за ове изборе, како појашњава Вуковић, јесте острашћеност појединих политичара ван Црне Горе, првенствено у БиХ и на Косову, који нису крили своје фрустрације према Србима.

– Посебно су се истакли члан Предсједништва БиХ, Денис Бећировић, градоначелница Сарајева Бењамина Карић, па све до Раде Трајковић. Те фрустрације које су они изнијели показале су да њима није битан ни Ђукановић ни Милатовић, већ им је битно да Црна Гора настави да развија тај потпуно лош однос према Србима и Србији. Неки су кроз ове изборе исказали чак и мржњу према Србима, што показује да су остали заробљени у прошлости – истиче Вуковић за Српскаинфо.

Каже да не очекује да ће се Милатовићевом побједом догодити ишта спектакуларно у односима БиХ и Црне Горе, али да је сигурно да ће нови предсједник те државе настојати да својом политиком не производи лоше односе и мржњу, што је карактерисало Ђукановићу владавину.

Вуковић каже да је за српски народ у Црној Гори важно да је Ђукановић отишао и да се питање српског националног идентитета у тој држави дефинише као једно нормално питање, које важи за све друге народе у Црној Гори.

– Нормализација односа може користити, прије свега, Србима у Црној Гори, који ће се вјероватно боље позиционирати у извршној власти него до сада. Негација српског идентитета ће полако да слаби и нестаје – закључује Вуковић.

Тврди да они који су истицали како ће сада доћи до већег утицаја Србије у Црној Гори и ширења „српског свијета“, нису уопште у праву.

Црна Гора је, додаје Вуковић, профилисана као мултиетничко друштво у којем су за вријеме владавине Ђукановића једино Срби имали проблем, с чим је сада завршено.

На истом путу

Политички аналитичар Велизар Антић истиче да ће односи БиХ и Црне Горе, након побједе Милатовића, могу бити само бољи у односу на оне који су били у претходном периоду.

Додаје како очекује и поправљање односа Србије и Црне Горе у наредном периоду, јер су они били нарушени политиком Мила Ђукановића, који је инсистирао на политици подјела и константног одржања страха код грађана Црне Горе.

– Вјерујем да ће се ови односи у потпуности поправити након парламентарних избора у Црној Гори, који нас очекују у јуну ове године. Након тих избора очекујем потпуни пораз ДПС и одлазак у политичку пензију како Мила Ђукановића, тако и ове политичке партије. Наравно да након избора за предсједника Црне Горе много више разлога за славље имају они који су подржавали Јакова од оних који су били за Мила – истиче Антић за Српскаинфо.

Он, међутим, додаје да се максималистичка очекивања и једних и других неће испунити јер ће Црна Гора у спољној политици наставити да се понаша као што је и до сада чинила.

Дакле, како каже Антић, нити ће Црна Гора изаћи из НАТО, нити ће повући признање Косова, што су многи очекивали.

– Оно што може да радује просрпску опцију јесте да српски народ неће више бити дискриминисан у Црној Гори као што је то био за вријеме Мила Ђукановића. С друге стране, они који су отворено подржавали Мила Ђукановића имају неоправдани страх да ће се након ових избора Црна Гора утопити у „српски свијет“. Поправиће се односи Црне Горе и Србије, као и положај српског народа у Црној Гори, али неће доћи до укидања државности нити утапања у српску државу – увјерен је Антић.

Он истиче да су сарајевски политичари направили потпуни промашај дајући отворену подршку Ђукановићу, истовремено тврдећи како се залажу за „грађанску БиХ“. Антић каже да њихова подршка Ђукановићу значи да радије бирају режим који је 34 године на власти, који је огледало криминала и корупције и који је дискриминисао српски народ у овој држави.

– То су чинили само из разлога јер је на другој страни био неко ко је за добре односе српског и црногорског народа и за спуштање националних тензија на којима је Мило Ђукановић инсистирао и на којима је и опстајао. Дакле, оваквим понашањем су политичари из Сарајева сами себе дискредитовали и избацили из грађанске опције, јер су јасно ставили до знања да им је неприхватљива опција да трећина грађана Црне Горе, који се изјашњавају као Срби, могу уопште конкурисати за мјесто предсједника ове државе – закључује Антић.

Некада били уз Ђукановића

Вуковић истиче да је пратио поруке из Републике Српске и примјетио да Милатовића сада подржавају неки који су не тако давно подржавали и Ђукановића, те присуствовали његовом конгресу и предвиђали сјајну будућност ДПС.

– Сасвим је нормално да се, када неко побиједи, сви прикључе побједнику и честитају му – каже Вуковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Прво крштење у новоосвештаном храму у Награђу код Дрвара Прво крштење у новоосвештаном храму у Награђу код Дрвара
Сутра топло, могућа пролазна киша и пљускови са грмљавином Сутра топло, могућа пролазна киша и пљускови са грмљавином
У БиХ само 44 одсто дјеце похађа вртић У БиХ само 44 одсто дјеце похађа вртић
Најчитаније
 • Багер ударио бициклисту, човјек страдао на мјесту
  19h 55m
  0
 • МУП Српске уводи нову праксу за плаћање казни
  18h 42m
  0
 • Непознати детаљи из живота Стевана Калембера
  47m
  0
 • Крао по плажама у Будви, пао у полицијској засједи
  14h 52m
  0
 • Ухапшено седам особа, заплијењено око 20 килограма марихуане
  17h 46m
  0