У Данској незаконито убијено 17 милиона ласица

18.11.2020. 15:45
0
ИЗВОР: Танјуг

Дански министар за храну и пољопривреду рекао је да ће дати оставку због мањка повјерења парламентарних заступника, након незаконите владине наредбе о усмрћивању ласица на фармама.

Данас сам обавијестио премијера да желим да дам оставку на дужност у влади. Схватам да немам потребну подршку међу парламентарним заступницима – написао је министар Могенс Јенсен на "Твитеру".

Његов потез догађа се у свјетлу највеће кризе владе Данске од почетка пандемије, након што је незаконито наредила убијање свих ласица узгојених на фармама како би се спријечило ширење корона вируса, укључујући и нови, мутирани сој.

Прије двије седмице влада је наредила да војска и полиција помогну власницима фарми куна да усмрте 17 милиона јединки које се узгајају због крзна.

Владина драстична одлука услиједила је након што су здравствене власти рекле да узгој ласица представља ризик за јавно здравље у земљи због широко распрострањених зараза на фармама, погоршаних налазом мутираног соја вируса, за који је рекла да би могао да угрози ефикасност вакцине против корона вируса.

Опозиционе странке поздравиле су Јенсенову одлуку, али сада су преусмјериле пажњу на премијерку Мете Фредериксен, за коју кажу да је такође одговорна, и позвали су на независну истрагу владиних поступака.

Повјерење Данаца у владу пало је задњих недјеља након наредбе, према истраживању Универзитета Архус. Само нешто више од половине испитаника изјавило је средином новембра да у владу има повјерења, што је пад према резултатима из јула, кад је влади вјеровало 75 одсто испитаника.

Коментари 0
Повезане вијести
Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
"Епл" најскупљи бренд на планети "Епл" најскупљи бренд на планети
Француски рукометаши шампиони Европе Француски рукометаши шампиони Европе
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    18h 0m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    16h 2m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    15h 0m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    14h 55m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    14h 3m
    1