У ФБиХ појефтинио PCR тест, Српска разматра ниже цијене

08.12.2020. 21:19
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Институт за јавно здравство РС разматра могућност да смањи цијену комерцијалног PCR теста те се врши калкулација у вези с потрошним материјалом, казао је Бранислав Зељковић, директор Института.

У ФБиХ је од уторка цијена комерцијалног PCR теста на вирус корона званично снижена са 140 на 96 КМ.

Зељковић је додао да је епидемиолошка ситуација и даље неповољна те да је проценат позитивних лица посљедњих дана стабилан, али ипак неповољан, али да велики проблем представља што грађани не носе маске на отвореном.

- Грађани све више проводе вријеме у затвореном простору те је веома важно да се и даље придржавамо свих прописаних епидемиолошких мјера- рекао је Зељковић.

Позвао је становништво да предстојеће празнике прославе у кругу најуже породице.

Говорећи о набаци вакцине против вируса корона, Зељковић је навео да Институт преговара с одређеним компанијама које су у могућности да набаве ову вакцину те да је, осим понуде, битно обезбиједити и сигурну доставу и дистрибуцију.

- Република Српска разговара и с Русијом о набавци њихове вакцине спутњик пет, за коју нам још није позната цијена, али очекујемо ових дана да нам стигне документација о њеној ефикасности и безбједности- рекао је Зељковић.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић рекла је да ношење маске остаје једна од најзначајнијих и најефикаснијих мјера заштите од вируса корона.

- Правилно ношење маске, која покрива и уста и нос, нарочито је значајно у ситуацијама као што је боравак у јавном превозу, гдје је често гужва, али и другим сличним ситуацијама- напоменула је Девићева.

Станка Томић, специјалиста микробиологије у Институту, рекла је да је лабораторија за ПЦР тестирање у Институту од почетка пандемије укључена у анализу узорака из цијеле Српске на присуство вируса корона те да ће ових дана бити завршена анализа 95 000. узорка.

- Прво смо обучили наше особље за PCR тестирања, а затим и колеге из Бијељине, Фоче и Добоја, тако да су сада те регије преузеле узорке из тих подручја- рекла је Томићева.

У БиХ је у посљедња 24 сата регистровано 1.077 особа позитивних на вирус корона, у ФБиХ 690, у РС 322 и у Брчком 65, а пријављено је 69 смртних случајева, од чега је 28 у РС, у ФБиХ 37 и у Брчком четири. Највећи број заражених у РС је у Бањалуци - 79, затим у Бијељини 54, док је ковид-19 евидентиран у свим кантонима у ФБиХ.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    10h 35m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    11h 50m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    17h 41m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    16h 8m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    18h 0m
    0