У Флориди уништене хиљаде респиратора какве је у БиХ увезла "Сребрена малина"

25.04.2021. 15:55
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Прије само неколико дана у америчкој држави Флориди уништен је велики број кинеских респиратора АЦМ812А, у Босни и Херцеговини познатијих као респиратори које је увезла фирма "Сребрена малина", а због које је касније настала цијела афера, због чега је покренут и судски процес.

Ови респиратори су у Флориди уништени јер нису на америчкој листи одобрених медицинских апарата за хитну употребу.

Видео уништавања респиратора АЦМ812А, које производи кинеска компанија "Aerospace Changfeng", идентичних које је купила и Влада ФБиХ преко фирме "Сребрена малина", снимљен је прошле седмице у Мајамију док су истоварани на одлагалиште отпада у Саут Дејду. Мјештане су запањиле палете потпуно нових респиратора који су бачени у смеће, међу душеке, гуме и остало смеће.

- Поздрав са депоније Саут Дејд, гдје су бачени и уништени милиони долара у виду потпуно нових медицинским вентилатора... - рекла је новинарка Глена Милберг која је извјештавала о овом случају.

На снимку су приказани респиратори вриједне милионе долара, а мјештанин који је направио снимак казао је да су бачене хиљаде и хиљаде медицинских апарата, што му је привукло пажњу.

Новинарима "Local 10 News" речено је да се ради о апаратима произвођача "Beijing Aerospace Changfeng Ltd." из Пекинга, а према информацијама до којих су дошли цијена једног уређаја је износила 26 хиљада долара (око 42.000 КМ) током највеће потребе за респираторима прошлог прољећа.

Међутим, "Beijing Aerospace ChangFengЛтд", модел АЦМ812А, није био на листи од 86 модела респиратора које је ФДА (Америчка агенција за лијекове и храну) одобрила за хитну употребу.

- Могу разумјети ако су кориштени или оштећени, али то су били потпуно нови апарати који су још увијек у амбалажи - рекао је становник који је открио депонију.

На снимцима се види и камион из којег се истоварају и бацају на депонију.

Новинари су жељели доћи до спецификација о царињењу, али нису успјели јер се ради о информацијама које нису јавне.

- Будући да смо ми царински посредник, који царинимо онога ко је стварни увозник, не можемо дати те податке без претходног одобрења увозника - рекао је Сергио Лозано, потпредсједник "Alpha Brokers Corp".

ФДА каже да се било који медицински уређај без одобрења не смије користити, па су могућности или га изнијети из земље или однијети на уништавање. Закључак је да је јефтиније било уништити респираторе АЦМ812А.

"Мистериозно" уништавање респиратора је прерасло у својеврсни скандал о којем извјештавају локалнији медији у Мајамију, преноси "Кликс".

Случај у Федерацији БиХ

Због набавке истих респиратора, тачније 100 комада који су плаћени 10,5 милиона КМ пред Судом БиХ у току је суђење премијеру ФБиХ Фадилу Новалићу, суспендованом директору ФУЦЗ-а Фахрудину Солаку, директору фирме "Сребрена малина" Фикрету Хоџићу и министарки финансија ФБиХ Јелки Милићевић.

Новалић, Солак и Хоџић оптужени су за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези с дјелима злоупотребе положаја или овласти, примања награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Њих оптужница терети и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Милићевић је оптужена за несавјестан рад у служби.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 51m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 46m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 34m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 40m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 8m
    0