У години короне порастао увоз меда, грожђа, млијечних производа...

18.02.2021. 14:54
0
ИЗВОР: capital.ba

У прошлој години дошло је до раста увоза меда, кекса, паштета, млијечних производа, али и нешто месних производа у БиХ, показују подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Прегледом искориштености тарифних квота током 2020. године видљиво је да је за 27 одсто отворених тарифних квота увоз био нула, односно није било заинтересованих увозника.

За 19 одсто отворених тарифних квота увоз роба је остао на скоро истом нивоу увоза као и у претходној години и није било значајнијих промјена у увезеним количинама, док је за 32 одсто отворених тарифних квота дошло до пада увоза у односу на претходну годину,

До раста увоза дошло је у 22 одсто отворених тарифних квота. Подаци УИО показују да је порастао увоз природног меда, свјежег грожђа, свјежих вишања, те воћа које се сврстава у кухано или некухано, смрзнуто.

Порастао је и увоз јогурта (ароматизован или са додатим воћем, орашастим плодовима или какаом), те свјежег сира (неферментисани или неусољени), укључујући сир од сурутке и скуту, маслаца, млијека и павлаке.

Повећан је и увоз кексова и осталих пекарских производа са додатком или без додатка какаа.

Раст увоза је видљив и за категорију остали припремљени или конзервисани производи од меса, других клаоничких производа или крви, кобасица, паштета, те меса перади и јестивих клаоничких производа од перади, те груди са слабином (потрбушина) и комади од њих од домаћих свиња. Од животиња, повећан је увоз јуница за приплод.

Подсјећамо, квоте отворене према Споразуму о стабилизацији и придруживању, Споразумом ЕФТА и Протоколом уз Споразум о стабилизацији и придруживању између Европских заједница и њихових држава чланица с једне стране и БиХ с друге стране, како би се узело у обзир приступање Хрватске Европској унији, понављају се у цјелости сваке наредне године, без обзира на њихову искориштеност.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    15h 23m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 19m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    14h 23m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    11h 16m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    13h 13m
    0