У Источној Илиџи сутра обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО агресије на Српску

08.09.2024. 15:22
0
ИЗВОР: srna.rs

У Источној Илиџи сутра ће бити обиљежен Дан сјећања на жртве НАТО агресије на Републику Српску.

Обиљежавање овог историјског догађаја од републичког значаја почиње у 11.00 часова у мјесном гробљу Грлица у Источној Илиџи када ће бити служен помен и положено цвијеће на споменик првим цивилним жртвама НАТО бомбардовања у Источном Сарајеву.

У Војковићима ће у 11.30 часова у Храму Светог Петра Дабробосанског бити служен парастос за све погинуле Србе у НАТО агресији на Републику Српску, а потом је предвиђено обраћање званичника и пригодан програм.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Небојша Видаковић подсјетио је да је операција "Намјерна сила", коју је НАТО савез предвођен САД извео крајем августа и у првој половини септембра 1995. године, била војна интервенција уперена против Републике Српске и да се Алијанса отворено ставила на муслиманско-хрватску страну, те постала најмоћнији агресор на Српску.

Он је навео да је у овој операцији убијено 47 војника, седам цивила, пет припадника радне обавезе, 21 цивил је рањен, а рањено је и више од 100 припадника Војске Републике Српске.

Према његовим ријечима, НАТО бомбардери су 7. септембра 1995. године гађали мост у Српском Сарајеву на магистралном путу Семизовац-Средње у мјесту Каменица приликом чега су убијени брат и сестра Раденко и Радмила Галинац.

Он је нагласио да су дејства НАТО авијације по циљевима у Републици Српској, уз неколико прекида трајала 16 дана, а да је за ову операцију тај војни савез ангажовао више од 5.000 војника из 15 земаља и више од 400 летјелица, укључујући 222 борбена авиона који су извели више од 3.500 борбених летова.

- За злочине почињене током НАТО бомбардовања Републике Српске још нико није одговарао. Зато је наша обавеза да говоримо и подсјећамо на ове догађаје - рекао је Видаковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Дан сјећања на жртве НАТО агресије на Републику Српску, као историјски догађај од републичког значаја, обиљежава се у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Посљедице НАТО бомби са осиромашеним уранијумом се и данас осјећају Посљедице НАТО бомби са осиромашеним уранијумом се и данас осјећају
Историјски час поводом Дана сјећања на жртве НАТО агресије на Српску Историјски час поводом Дана сјећања на жртве НАТО агресије на Српску
Одата почаст првим жртвама НАТО бомбардовања у Српској (ФОТО) Одата почаст првим жртвама НАТО бомбардовања у Српској (ФОТО)
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    14h 51m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    16h 42m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    16h 29m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    7h 55m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    10h 37m
    0