U Istočnoj Ilidži sutra obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO agresije na Srpsku

08.09.2024. 15:22
0
IZVOR: srna.rs

U Istočnoj Ilidži sutra će biti obilježen Dan sjećanja na žrtve NATO agresije na Republiku Srpsku.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja od republičkog značaja počinje u 11.00 časova u mjesnom groblju Grlica u Istočnoj Ilidži kada će biti služen pomen i položeno cvijeće na spomenik prvim civilnim žrtvama NATO bombardovanja u Istočnom Sarajevu.

U Vojkovićima će u 11.30 časova u Hramu Svetog Petra Dabrobosanskog biti služen parastos za sve poginule Srbe u NATO agresiji na Republiku Srpsku, a potom je predviđeno obraćanje zvaničnika i prigodan program.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Nebojša Vidaković podsjetio je da je operacija "Namjerna sila", koju je NATO savez predvođen SAD izveo krajem avgusta i u prvoj polovini septembra 1995. godine, bila vojna intervencija uperena protiv Republike Srpske i da se Alijansa otvoreno stavila na muslimansko-hrvatsku stranu, te postala najmoćniji agresor na Srpsku.

On je naveo da je u ovoj operaciji ubijeno 47 vojnika, sedam civila, pet pripadnika radne obaveze, 21 civil je ranjen, a ranjeno je i više od 100 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, NATO bombarderi su 7. septembra 1995. godine gađali most u Srpskom Sarajevu na magistralnom putu Semizovac-Srednje u mjestu Kamenica prilikom čega su ubijeni brat i sestra Radenko i Radmila Galinac.

On je naglasio da su dejstva NATO avijacije po ciljevima u Republici Srpskoj, uz nekoliko prekida trajala 16 dana, a da je za ovu operaciju taj vojni savez angažovao više od 5.000 vojnika iz 15 zemalja i više od 400 letjelica, uključujući 222 borbena aviona koji su izveli više od 3.500 borbenih letova.

- Za zločine počinjene tokom NATO bombardovanja Republike Srpske još niko nije odgovarao. Zato je naša obaveza da govorimo i podsjećamo na ove događaje - rekao je Vidaković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dan sjećanja na žrtve NATO agresije na Republiku Srpsku, kao istorijski događaj od republičkog značaja, obilježava se u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Posljedice NATO bombi sa osiromašenim uranijumom se i danas osjećaju Posljedice NATO bombi sa osiromašenim uranijumom se i danas osjećaju
Istorijski čas povodom Dana sjećanja na žrtve NATO agresije na Srpsku Istorijski čas povodom Dana sjećanja na žrtve NATO agresije na Srpsku
Odata počast prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskoj (FOTO) Odata počast prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskoj (FOTO)
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    14h 54m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    16h 45m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    16h 32m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    7h 58m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    10h 40m
    0