У Источном Новом Сарајеву уручени кључеви за шест породица

27.02.2020. 14:22
0
ИЗВОР: Srna

У Источном Новом Сарајеву данас је шест породица из категорије расељених лица и повратника добило кључеве станова, који су изграђени кроз Пројекат стамбеног збрињавања у оквиру Регионалног стамбеног програма у БиХ, чиме је трајно ријешено њихово стамбено питање.

Вршилац дужности директора Секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске Марко Аћић истакао је да је укупна вриједност ове инсвестиције око 400.000 КМ, а шест породица је у оквиру концепта социјалног становања добило смјештај.

Аћић је нагласио да ће овај пројекат прећи у власништво општине Источно Ново Сарајево.

Он је захвалио општини Источно Ново Сарајево која је обезбиједила земљиште и локацијске услове, као и свим донаторима, прије свега ЕУ, и изразио задовољство што су као Републички секретаријат и Влада Републике Српске били партнери у спровођењу овог пројекта.

Он је најавио да се у наредном периоду наставља зацртана динамика и у марту и априлу ће већ уручити кључеве за десетине породица у Бањалуци, Прњавору, Бијељини и Градишци, до краја године биће још завршених објеката, а почеће и изградња нових стамбених јединица.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић захвалио је шефу Делегације ЕУ Јохану Затлеру на присуству овој церемонији, која је најбитнија за оне који су добили кључеве станова.

Ћосић је нагласио да је обавеза локалне заједнице да се бори за социјалну једнакост и солидарност међу свим људима који живе у њој.

Он је обећао да ће општина у наредна два мјесеца асфалтирати приступни пут овој стамбеној јединици.

Затлер је истакао да темељи ЕУ почивају на два важна принципа, а то су мир и солидарност и у складу са тим уручени су кључеви за шест породица у оквиру пројекта чија је вриједност више од 60 милона евра.

Према његовим ријечима, до краја програма биће обезбијеђено укупно 3.200 стамбених јединица за избјеглице, расељена лица и повратнике.

Затлер је нагласио да му је задовољство што је начелник Ћосић обећао да ће завршити и приступни пут који води до овог објекта.

Замјеник министра за људска права и избјеглице у Савјету министара Џевад Махмутовић захвалио је ЕУ и Затлеру који својим присуством показује колико су заинтересовани за овај Регионални стамбени програм.

Он је нагласио да је ова зграда, у коју је данас усељено шест породица, резултат уштеда које су остварене током реализације пројекта.

-Ово је једна од три зграде које су направљене уштеђеним средствима, јер нису биле првобитно планиране. Једна је изграђена у Прњавору, а једна у Тузли- појасно је Махмутовић.

Он је додао да су од нове године кроз овај стамбени програм подијељени кључеви за 51 породицу која је била расељена све ове године.

Представник UNHCR-а Луси Гање је нагласила да је до данас око 1.500 корисника и њихових породица потпомогнуто кроз Регионални стамбени програм. "Регионални стамбени програм се узима као примјер прекограничне сарадње у региону", истиче она.

Ђурђа Граховац захвалила је Влади Републике Српске, начелнику Ћосићу и свим донаторима који су обезбиједили да данас добије кључеве стана, јер је све ове године била у колективном смјештају и била подстанар.

Слађана Перендија, која је избјегла из Високог у општину Источно Ново Сарајево, захвалила је свима који су заслужни што је она данас ријешила стамбено питање.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 55m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 28m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 54m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 7m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 36m
    3