У Источном Сарајеву нема забиљежених случајева коронавируса

16.03.2020. 14:12
0
ИЗВОР: Катера

У Источном Сарајеву није забиљежен ниједан случај заразе коронавирусом, а на посматрању је шест особа, речено је на данашњој конференцији за новинаре, одржаној након састанка градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића са начелницима градских општина, директором болнице „Србија“ и директорима домова здравља са подручја града.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, истакао је да су особе, које су на посматрању, дошле из иностранства, тачније из мјеста која су захваћена коронавирусом.

- Посматрање не треба да значи панику било које врсте, него да је то нормално када људи дођу из угрожених подручја, гдје се сматра да су можда били у контакту са особама које су заражене. Они морају бити предмет посматрања, ту је врло важно да направимо разлику између посматрања и изолације – нагласио је Вуковић.

Вуковић је рекао да је на састанку разговарано о важности усклађивања радног времена угоститељских објеката, трговина и тржних центара у свим општинама града Источно Сарајево.

- Ми смо данас покушали да се договоримо да на подручју града Источног Сарајева имамо исте одлуке по питању радног времена, а све у циљу да нам се становништво не креће из општине у општину због различитих одлука – истакао је Вуковић.

Слика

Градоначелник истиче да на данашњем састанку није усаглашено радно вријеме трговина и угоститељских објеката због тога што се чекају препоруке институција Републике Српске, које се тичу тога да се у наредних седам дана потпуно обустави рад угоститељских објеката било које врсте, те ограничавање радног времена трговина.

Он је додао да се такође чека завршетак састанка у Кантону Сарајево, који се тиче доношења превентивних мјера, а с циљем да се избјегне циркулисање становништва између Источног Сарајева и Кантона Сарајево, због различитих мјера.

Међутим, Вуковић је нагласио да је извијесно да ће до сутра бити донесена одлука за обуставу свих угоститељских објеката на седам дана, тачније до 23. марта.

Директор болнице „Србија“ Небојша Шешлија нагласио је да је болница спремна за пријем првих пацијената, и да посједује сву потребну опрему за збрињавање обољелих од коронавируса.

- У просторијама инфективног одјељења имамо двије собе опремљене за изолацију и пријем првих пацијената, а исто тако, радимо на припреми просторија бивше Пулмологије, гдје ћемо имати 35 кревета, и имаћемо четири собе са централним надзором кисика, за пријем најтежих случајева, у случају појаве таквих – рекао је Шешлија.

Шешлија је апеловао на грађане Источног Сарајева да поштују инструкције Министарства здравља и Института за јавно здравство, те нагласио да су домови здравља прве адресе за пријаву таквих случајева.

Шешлија је такође додао да болница има довољно тестова, те да се тестови шаљу у УКЦ Бања Лука да се изврши детаљна анализа.

- Тестова има 10, али морам истаћи да нема потребе за већим бројем тренутно. У координацији смо са Инститом за јавно здравство, а са појавом већег броја пацијената добијамо нову испоруку – казао је Шешлија.

Слика

Инфектолог у болници „Србија“ Жанка Ерановић истакла је значајну сарадњу са грађанима Источног Сарајева, који се по повратку из земаља гдје је потврђено постојање вируса, одмах јављају, како болници „Србија“, тако и домовима здравља.

- Неопходно је да се јаве у домове здравља, доктору породичне медицине, и тиму епидемиолога који су прва карика у ланцу дијагностицирања новог коронавируса – нагласила је Ерановићева.

Она је додала да запослени нису задовољни заштитном опремом, у коју спадају рукавице, маске и заштитна одјећа, и стално моле да им се помогне. Ако дође до појаве првог случаја, којег је, како каже Ерановићева, најважније препознати, доћи ће до ескалације броја обољелих.

За седам дана, 23. марта, најављен је нови састанак на којем ће се опет разговарати о тренутној ситуацији.

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    2h 22m
    5
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 18m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    20h 3m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    17h 2m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    18h 14m
    0